Hirdetés

Őrszem a parton

Szörfösöket pásztáz a parti fűből előbukkanó torony Új-Zélandon.

Új-Zéland távoli, fekete homokkal borított partjába olvad a sötét betonból épített életmentő megfigyelő torony. A távolba tekintő Te Pae-t (maori nyelven ül és figyel) a helyi Crosson Architects tervezte. Az aucklandi stúdió Ken Crosson kreatív igazgató vezetésével végzi sokszínű, innovatív munkáját. Projektjeiket az ügyfél elképzelésével és a költségvetési lehetőségekkel összhangban, a környezet, a fenntarthatóság és a történelmi hagyományok figyelembevételével tervezik.
 

 

Az Aucklandtől nyugatra lévő North Piha strand festői partja az egyik legveszélyesebb szörfös helyszín e távoli országban. A „parti szobrot” – ahogy a Crosson Architects nevezi –, a United North Piha Surf Lifesaving Service megrendelésére a régi világítótorony helyére, a távolból is jól felismerhető jelnek emelték. „A megbízás egy robosztus, kevés karbantartást igénylő épületre szólt, amely képes ellenállni a zord körülményeknek. (…) A remek kilátással bíró torony négy vizimentőnek biztosít szállást” – mondják a tervezők a munkáról.

 

 

A Te Pae kör alaprajzú formáját a hagyományos új-zélandi, járőrözésre használt, tengerparti obszervatóriumok ihlették. A területre mindkét oldalról optimális rálátást biztosítanak a szerény méretű torony széles ablakai. „North Piha partjainál a homok szokatlan módon fekete, erre reflektál az épület antracit beton szerkezete. A kívül-belül kört formáló design a parti dűnék hullámzó, íves vonalait idézi” – teszi hozzá a stúdió.

 

 

A tengerparti ökoszisztéma védelme érdekében a létesítmény előregyártott, és a helyszínen összeállított betonelemekből áll. A Te Pae felülvilágítóján keresztül természetes fény jut a középen tekergő csigalépcsőre. A nyitható ablakok és tetőnyílás lehetővé teszi, hogy a meleg levegő felfelé távozzon az épületből. A betonnak és a kiváló hőszigetelésnek köszönhetően nem volt szükség mesterséges hűtés beépítésére sem.

 

 

A tengeri fű közül kileső, figyelmes tekintet védelmezőn őrzi a North Piha veszélyes szakaszán szörfözőket. Szerény, valóban szoborszerű tömege időtálló, stabil, megbízható pontjává teszi a sokszor rideg partszakasznak. És ennyi talán elég is: egy békés, állhatatos őrszem a természet erejével játszó – és annak gyakorta kiszolgáltatott – sportolók számára.

 

 

Crosson Architects | Web | Instagram

 

 

Forrás: DeZeen

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Őrszem a parton

Őrszem a parton

Szörfösöket pásztáz a parti fűből előbukkanó torony Új-Zélandon.

A TransferWise irodája egy óbudai loftban

A TransferWise irodája egy óbudai loftban

Az észt alapítású startup budapesti irodája virtigli gyárépület, karakteres, robusztus vázszerkezettel, nagy nyílászárókkal, és galaktikus tágassággal.

Nem akármilyen kamerával tesztfotózhatsz

Nem akármilyen kamerával tesztfotózhatsz

A DG Cameras csapata 3D nyomtatott kamerákat készít.

Nincs találat!

Hirdetés