Helyi hagyományokat őriz, és természetes módon védi lakóit az éghajlattól ez a vietnámi ház.

Egy hétfős család számára tervezett házat a vietnámi Vo Trong Nghia Architects Hanoi elővárosában, Bat Trangban. Az igény a természettel való szoros kapcsolat volt, ezért az építészek egy perforált kerámiafalat terveztek, ami külső rétegként veszi körül a házat, és a különböző szinteken elszórt függőkertekkel együtt természetes hűtőrendszerként is működik.

Az ötemeletes Bat Trang ház a város fazekas és keramikus öröksége előtt is tiszteleg, miközben természetesen egy család otthona is, és a kérésüknek megfelelően rokoni összejövetelek idilli helyszíne is lehet. A helyi szokásoknak megfelelően az épületben egy bolt is található, benne a városi fazekasság hagyományos kézműves termékeivel.


A nyílásokat aszimmetrikusan helyezték el a homlokzaton, a 4098 kerámiatéglát egyedileg, kézzel készítették helyben. A külső burok megnyitásait kertek töltik ki, dús növényzettel, amelyek természetes módon szabályozzák a páratartalmat, és gondoskodnak a hűtésről, ugyanakkor beengedik a fényt – egyúttal család mindenhonnan ráláthat a saját kertjére.

A többrétegű épületburok megszűri az erős napsugárzást, megakadályozza az épület túlmelegedését, ami főleg nyáron kritikus Vietnám északi részén. A megoldásnak köszönhetően nincs szükség mesterséges légkondicionálásra, ami energetikai szempontból is előnyös azon az éghajlaton.

Az alsó három szint – a pincétől az első emeletig – a fazekas üzleté, a fölötte lévő három szinten lakik a család. A beltérben különböző terrakotta árnyalatok alkotnak harmonikus egységet a külső kerámiaburkolattal. Mindezt egyszerű, visszafogottan alkalmazott sötét tónusú fa burkolatok egészítik ki.

Bat Trang ház, Vietnám

Építészet: Vo Trong Nghia Architects
Vezető tervező: Vo Trong Nghia
Tervezők: Ngo Thuy Duong, Nguyen Van An, Do Huu Tam, Pham Phuong

Terület: 740 m2
Átadás éve: 2020
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kerámiafal és függőkertek a távol-keleten

Kerámiafal és függőkertek a távol-keleten

Helyi hagyományokat őriz, és természetes módon védi lakóit az éghajlattól ez a vietnámi ház.

Elképesztő iskolaépülettel állt elő a Henning Larsen Architects 

Elképesztő iskolaépülettel állt elő a Henning Larsen Architects 

Iskola a határon, amely valójában nemcsak iskola, hanem a fenntarthatósági szempontok alapján létrejött közösségi helyszín is. 

Változatos egység budai környezetben

Változatos egység budai környezetben

Az SA43 társasház projekt.

Hirdetés