Báry Anikó és Varga Csaba Normafai Pavilon pályázatra készített munkája. 

Normafa. Ez a szó, ez a hely minden Budapesten élő számára egyet jelent a nyugalommal, a kikapcsolódással és a természet közelségével. Ritka kiváltság, hogy ilyen közel a nyüzsgő, rohanó nagyvároshoz képesek vagyunk megőrizni a természet nyugalmát. A pályázati munkánk kidolgozása során arra törekedtünk, hogy megőrizzük eme törékeny egyensúlyt, a kirándulók komfortérzetének növelése, a pályázatban meghatározott igények kiszolgálása mellett.



A pályázati kiírásba kikötés volt a mobilitás, hiszen fontos, hogy szükség esetén a pavilonok gyorsan és a természet rongálása nélkül elbonthatóak, áthelyezhetőek, továbbépíthetőek legyenek. Az általunk tervezett rendszer egy organikus növekedést mintázó modulrendszer, amelyben az egyes pavilonokat stégek kötik össze, így képezve egységet. Emellett alkalmasak a szükséges elektromos és gépészeti rendszerek rejtett módon történő elvezetésére is. A stégrendszert alapját talajcsavarok alkotják, amelyek a földtől elemelik azt és egyúttal stabil alapot biztosítanak számára. A talajcsavar számos előnyt hordoz, hiszen amellett, hogy elhelyezésük során nem végzünk nagyobb beavatkozást – mint például egy beton alaptest esetében – az áthelyezése, elbontása is egyszerűbb. Az utána maradó „sérülést” a természet könnyebben, gyorsabban gyógyítja. 



A négyzet alaprajzú, 3x3 méter nagyságú pavilonegységek a helyszínen, de előre legyártott módon is összeállíthatók. A kisebb helyigényű funkciók számára egy modul is elegendő, - például egy esőbeálló – míg a nagyobb teret igénylő funkciók esetében az egyes modulok összeforgathatóak, így végtelen hosszú láncot alkotva szinte korlátlanul bővíthetőek.

A formai kialakítást tekintve egy olyan egységet álmodtunk meg, amely egy egyszerű természeti formára, egy sziklára, egy hegycsúcsra emlékeztet. Az egyes elemeket egymásmellé sorolva egy hegyláncolat formája jelenik meg szemünk előtt. Akár az alapegységet, akár az összeillesztett formát vizsgáljuk, minden oldaláról más és más képet mutat, hiszen a természetben sem találunk két tökéletesen egyforma, tökéletesen szimmetrikus képződményt.



A pavilonok külső megjelenése is a környezetbe való integrálódást, annak minél kisebb mértékben való megzavarását hivatott szolgálni. Külső oldalát a környéken megtalálható kidőlt fákból készített fazsindely borítja, amelyek rongálódás esetén könnyebben és olcsóbban cserélhető, mint egy előre gyártott homlokzat-burkolati rendszer elemei. 

A belső oldal a folyamatos igénybevétel és felismerhetőség miatt, feltűnő színű teljesen vízhatlan és könnyen tisztítható műgyanta bevonatot kap, amely a megfelelő irányból láthatóvá teszi a pavilonokat. Az élink színek egy nagyobb, átfogó arculati kialakítás részét is képzik. Minden helyszínen különböző színű pavilon jelenik meg, amely szín visszaköszön a turistáknak szóló kiadványokon, szórólapokon vagy az egyes helyszíneket összekötő útvonalak jelölésében, így téve könnyebbé a tájékozódást.



A kortársforma, a népi építészetet idéző külső zsindely burkolat és a letisztult minimalista színes belső jól kiegészíti egymást és karakteres megjelenést kölcsönöznek a tervezett pavilonoknak.

Funkcionális szempontból az árusok pavilonjainak kialakítása speciálisabb megoldást igényelt. Hiszen napközben szükség van egy nyitott kiszolgáló pultra, éjszakára viszont teljesen zárttá kell tenni a pavilont. Ennek megoldásaként a kiszolgáló pult éjszakára felhajtva teljesen zárttá teszi az egységet, illetve ha napközben még nagyobbra szeretnénk nyitni a pavilon frontját a „kiadó ablak szemöldöke” is felhúzható, a tetőszerkezetbe rejtve.
A kiírt hat helyszínt különböző színekkel és eltérő funkciókra helyezett hangsúllyal tettük egyenként is megjegyezhetővé és érdekessé. Normafán a síelés és a gasztronómiai élmények dominálnának, az Anna-rét a gyerekes családok fellegvára, a tervezett napozó, illetve csillagászati és kilátó terasz, újabb funkciókkal is bővítheti a környék kikapcsolódási lehetőségeit. A jelenleg elhanyagolt Hegyháton a két keréken érkezők számára biciklis pont kerül kialakításra és az egész családot mozgásba lendítő gyerek és felnőtt játszóterek nyújtanak további lehetőséget az aktív pihenésre.  A Fogaskerekű végállomásán a kézműves termékek piacát és információs pontot képzeltünk el. A Libegőhöz, mint több túra utat keresztező ponthoz a túrázókat kiszolgáló pihenő és információs pavilonokat telepítettünk.  A Fácánoshoz pedig a tervezett természettudományi intézményeket kiegészítő külső bemutató pavilonokat terveztünk.

Bár a pályázati kiírást olvasva egy egyszer pavilon-tervezési feladatot képzelünk el, a témában való elmélyedés és a tényleges tervezés során rájövünk, hogy itt sokkal többről van szó. Egy olyan érzékeny témáról, amelynek csak a természet feltétlen tisztelete mellett, nagy óvatossággal lehet nekiállni, hiszen éppen az itt fennmaradt és oly törékeny érintetlen természet megőrzése mellett kell a pavilonokat megálmodni és elhelyezni.

Tervezők: Báry Anikó és Varga Csaba
iroda: individuARCHT

forrás: sajtóközlemény
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

"Év háza" pályázat 2020

A pályázaton az elmúlt két évben megépült családi házak, nyaralók és a maximum 4 lakásos lakóépületek tervezői mérettethetik meg munkáikat.

Kreatív szakemberek munkáit várja az ENSZ és a WHO

Kreatív szakemberek munkáit várja az ENSZ és a WHO

A figyelemfelhívó anyagok közül a legjobbakat közzéteszik, és szabadon oszthatja mindenki.

Pályázat designereknek a kézfertőtlenítők esztétikai és funkcionális újragondolására

Pályázat designereknek a kézfertőtlenítők esztétikai és funkcionális újragondolására

A shorlistre felkerülő 10 alkotást árverésre bocsátják, a befolyt összeget pedig a brit Vöröskeresztnek adják.

Hirdetés