A Public Atelier és a Fuuze egy barokk parókiát alakított át Csehországban.
 

Élénk színek és kortárs formák bontják meg a Vřesovicében található egykori barokk parókiát. A projekt új elemei összefonódnak az eredeti történelmi struktúrával, és olyan pulzáló feszültséget teremtenek, amelyet lehetetlen figyelmen kívül hagyni. 

 


A parókia és a plébánia birtokán már egy ideje általános iskola és napközi otthon működik, miután a helyi egyház egyetértett abban, hogy az elhagyatott birtokot a közösség hasznosítsa. A Public Ateliert és a FUUZE-t 2020-ban bízták meg azzal a feladattal, hogy növeljék az épület és az intézmény kapacitását, miközben megőrzik az az épületegyüttes erodáló részeit. 

 


A történelmi elemek, köztük a klasszikus vakolt homlokzat, a vörös tetőcserepek és a réz vízvezetékrendszerek megmentése mellett fényes, kocka alakú bővítések is helyet kaptak. A korábban különálló épületek így világos átjárókkal és folyosókkal kapcsolódnak egymáshoz.

 


Az építészeti vízió kardinális pontja az anyagpárosítás: a merész részletek mellett érzékeny, csendes gesztusok is megjelennek. A szabadon hagyott szerkezeti gerendákat és az eredeti ferde tetőt fehérre festették, ami kontrasztban áll az élénk színű bővítményekkel. A rézzel burkolt homlokzat a szomszédos tetőcserepek narancssárga árnyalatára utal, miközben modern hangulatot kölcsönöz az új épületrésznek. 

 


Az építészek nemcsak a színekkel és a formákkal játszottak, hanem különböző érzékszervi élményeket terveztek, amelyek arra ösztönzik a gyerekeket, hogy ezerféle módon tekintsenek a világra. A vörös függőhíd például egy olyan átjáró, amely képes a diákokat egy másik univerzumba repíteni: ha átlépnek rajta, a világ vörössé válik, a fényes szín minden felületet beborít. 

„Esszenciális az épületben az a terület, ahol a gyerekek szabadon mozoghatnak: itt saját szabályokat alkothatnak, hogy kikapcsolódhassanak a rend és a szabályok alól” – vallják az építészek.Public Atelier | Web
FUUZE | Web 
Forrás: Yellowtrace

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Iskola mint színes tájkép

Iskola mint színes tájkép

Egy igazán inspiráló környezet a tanuláshoz

„Ciklonbiztos” iskolák Bangladesben

„Ciklonbiztos” iskolák Bangladesben

A Bridge Schools épületei a természeti katasztrófák által sújtott területeken is hozzáférhető oktatást biztosítanak

Telepi srácok

Telepi srácok

Az ózdi Újváros Téri Általános Iskola tornacsarnoka  

Hirdetés