Verno House 

Konkrét elképzeléssel kereste meg a BDPST Group a BIS Építész Irodát: olyan enteriőrt szerettek volna megvalósítani az Október 6. utca 26-os szám alatt álló szállodában, ami kortárs szellemű városi oázisként tiszteleg a 19. század parkosító törekvései előtt. A BIS Építész Iroda munkáját az OCTOGON magazin 184-es (2023/4-es) lapszámában közöltük.
 

 

Csakúgy, mint akkoriban, a magántulajdonban lévő, de a nyilvánosság számára megnyitott kertek – melyek fontos szerepet játszottak Pest-Buda kulturális, gazdasági, politikai életében –, a Verno House is a budapesti társasági élet egyik színtere kíván lenni. Épp ezért az épület többet nyújt mint egy jól felszerelt 5 csillagos szálloda. Nyitva áll bárki számára, aki híve a magas minőségű crossover konyhának, ugyanakkor tárt karokkal vár családi, baráti és céges rendezvényeket. A központi aula és a köré szerveződő terek e nyitottság szellemében kerültek kialakításra. 

A BIS Építész Iroda 2021 őszén kezdte meg együttműködését a megrendelővel. Munkáját maximalizmus és kifinomult igényesség jellemzi. Van ezen kívül még egy komponens, ami a tervezés esszenciáját adja. Kis létszámú, családias tervezőirodáról lévén szó, a designt átitatja egyfajta invitáló, közvetlen, barátságos hangvétel, ami az egész teret marasztalóvá teszi.

 


A funkciókat és térkapcsolatokat az átgondoltság jellemzi, melynek köszönhetően jóval több szolgáltatást képes kínálni a ház, mint azt az alapterületből kiindulva feltételeznénk. A lobby egybenyitható az étteremmel, így a vendégek zavartalan reggeliztetése magasabb létszám esetén is biztosított, ugyanakkor nagyobb zártkörű rendezvények alkalmával is bővíthető. Másik fontos térkapcsolat a központi lobbyból nyíló multifunkciós könyvtárszoba. Tárgyalóként, olvasószobaként és VIP étkezőként – tekintve, hogy közvetlen kapcsolatban áll az étterem konyhájával – egyaránt használható. Végül maga a központi tér is több lehetőséget rejt magában egy átlagos lobbynál. Kényelmes kanapé-szigetei maradásra invitálnak társaságokat, vagy olvasni, elvonulni vágyó vendégeket.

 


A BIS Építész Iroda nagyszerű munkát végzett az enteriőr alakításában. Ami miatt igazán jó a Verno House-ban tartózkodni, hogy a luxus nem távolságtartón vagy hivalkodón nyilvánul meg az épületbelsőben, hanem épp ellenkezőleg, inkluzív módon.

A színharmóniák, bútorválasztások, és egyedi bútormegoldások otthonosságot sugároznak; nagyszerű ízléssel és arányérzékkel támasztják alá a fent leírt funkció-palettát és missziót.

Az alapépület 2010-ben teljeskörű műemléki felújításon esett át Reimholz Péter és Nagy Péter tervei alapján. Ekkor kapta a 4-5. emeleti toldást és a központi udvart lezáró üvegtetőt. A házat gyakorlatilag az alapoktól kellett újjáépíteni ekkor, mert menet közben derült ki, hogy a szerkezetek is rossz állapotban vannak. Az utcafrontok az eredeti homlokzatkiosztást követik, de a belső homlokzatokat teljesen újrafogalmazták. Egyedül a négyzetes udvart övező vörösmárvány konzolok emlékeztetnek az egykori belsőudvarra. A korábbi felújítás alkalmával műemlékvédelmi követelmény volt a központi tér földszinti látszótégla burkolatának megőrzése. Ezt a Verno House-ban megtartották ugyan, de az egységesség érdekében levakolták.

A 2010-es felújítás során az Iberostar hotellánc arculatához kellett igazítani a burkolatokat és egyéb designelemeket. Magasfényű fekete felületek és velük kontrasztos élénkpirosak domináltak az épületbelsőben, ami merőben ellentéte a BIS tervein szereplő könnyed, üde designnak. Megnyerő gondolat, hogy a hibátlan állapotú fekete kőporcelán-burkolatokat a folyosókon, a fekete mozaikcsempéket a lakosztályok fürdőszobáinak falain és a faparkettákat a szobákban meg tudták őrizni, és kiegészítő színek okos megválasztásával feltűnés nélkül tudták idomítani az új koncepcióhoz. 

A központi tér legmeghatározóbb építészeti elemei a különböző méretű, négyzetes faburkolatú nyílások, melyek az emeleti folyosókat nyitják meg az aula irányába. Ezek kialakítására még 2010-ben került sor. Geometrikus formaviláguk határozottan eltér a földszinti városi dzsungel érzelmes, lágy vonalvezetésű, ingerekben gazdagabb alakításától. A két világ között a törtfehér szín dominanciája és tisztasága, valamit egy légies és kifinomult fényinstalláció teremt szerves kapcsolatot, amely három horizontális síkra bontva töri meg a központi aulatér erőteljes vertikalitását, anélkül, hogy akadályozná az üvegtetőről beáramló természetesen fény útját. 

A belsőépítészeti nyelvezet következetesen valósul meg a terekben. Legalapvetőbb visszatérő elemek az egyedi tervezésű füstölt tölgy bútorok, a növényzet és a LumoConcept által tervezett világítótestek.

 

 

Ezek harmonikus egysége a lobbyban megcsodálható minden látogató számára. A beige terrazzo padlóból három darab áramló formájú rátétszőnyeg kerít le egy-egy szigetet. Két szigetet hosszú lerakószekrény, az étterem irányába eső szigetet pedig tálaló funkciójú pult oszt két térfélre, közép irányba a társasági életnek, a falak mentén a magányos elvonulásnak, munkának, olvasásnak biztosítva kényelmes ülőhelyet. Ívelt kialakítású réz állólámpák, játékos, lágy kiképzésű, taktilis kárpitú ülőbútorok, földszínek, az okker, a téglavörös, a krém és a zöld adják a lobbytér harmonikus egységét, tökéletesen ragadva meg a városi oázis gondolatiságát. Ugyanez a koncepció valamivel tobzódóbb megfogalmazásban folytatódik az étteremben.

A falikarokban visszacseng a lobby állólámpáinak ívelt formája, újabb természetes anyagok folytatják a dzsungel-referenciák sorát, mint például a rattan. A nyomott beltér oldására a tervezők elbontották az álmennyezetet, a gépészeti teret a mennyezeten dús növényzettel takarták el. A közösségi együttlétre építő koncepció az étlap kínálatában is megmutatkozik. Ehhez igazodik az asztalkiosztás, amely többféle étkezési lehetőséget kínál. Az egyedi készítésű nagy füstölt tölgy közösségi asztal az ételek megosztására ösztönöz. Emellett pados beülők, függönnyel szeparálható és szabadon álló asztalok, bárasztalok is helyet kaptak az étteremben. 

 

Összesen 50 szoba került kialakításra a hotelben. Valamennyi kétszemélyes, de vannak összenyitható szobák is. Az átalakítás során megmaradtak a korábbi falak. Szembeötlő az első három emelet szobáinak tágassága. A folyosóról széles előtérbe lépünk. Itt kaptak helyet a beépített bútor funkciók és innen nyílik a fürdőszoba is. Az előtér és a lakótér színben elkülönül. A lobbyban megkezdett meleg hangulatú, okker-terrakotta-zöld-krém színvilág következetesen valósul meg a szobákban, és ugyanilyen következetességgel köszönnek vissza a közösségi helyiségek bútorainak lekerekített formái, valamint a lécekkel képzett, klasszikus hangulatot idéző faltükrök. A szállodaszobákban a LumoConcept által tervezett levél lámpa helyettesíti a növényzetet, és – csakúgy mint a közösségi terekben – itt is megjelennek Tombor Zoltán városi ember és növényzet kapcsolatát körbejáró fotói.

Az első három szinten egy-egy tágas sarokszoba került kialakításra, melynek a többinél visszafogottabb, konzervatívabb a színvilága. A nappali és háló funkciót betöltő helyiséget komód választja ketté, beépített, forgatható, nagyképernyős TV-vel, amit a kanapé felől és az ágy felől egyaránt lehet nézni. Ez is, mint valamennyi egyedi bútor, a Katona Manufaktúra magas minőségű munkája. 

A 4-5. emeleti ráépítés szobái alacsonyabbak, kevésbé tágasak, ezért ezekben egyszerűbb színekkel, lazább bútormegoldásokkal operáltak a tervezők. Az előszoba és a hálóhelyiség között nincs színváltás, beépített bútorok helyett itt könnyed hajlított fémakasztók és aszimmetrikus kiképzésű, kisebb korpuszbútorok kaptak helyet.

 

Építészet-belsőépítészet: Gyökér András, Losonczi Júlia, Pusztai Veronika (BIS Építész Iroda)
Beruházó: BDPST Zrt.

 

BIS Építész iroda | Web Instagram 

 
Az OCTOGON magazin 184-es (2023/4-es) új lapszámában sok egyéb mellett a BIS Építész Iroda tervezte Verno House-ról, a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház műemléki megújításáról, a 18. Velencei Építészeti Biennáléról és a FOKA-öbölben épülő Danubio lakóparkról (T2.a Építésziroda) is olvashattok.
Magazinunkra itt lehet online előfizetni. 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kastélyok, bérházak, paloták (X)

Kastélyok, bérházak, paloták (X)

A múlt értékei modern köntösben

Értékmentés, értékteremtés, értékmegőrzés (X)

Értékmentés, értékteremtés, értékmegőrzés (X)

BDPST Group: befektetés a jövőbe

Ötcsillagos otthonosság

Ötcsillagos otthonosság

Verno House 

Hirdetés