Hirdetés

Ez volt az első oktatási intézmény, amelyet nyíltan látogathattak nők, ám a feltételek itt sem voltak egyenlőek.

Száz éve, 1919-ben indult útjára a Bauhaus-iskola, amely idővel mozgalommá, a 20. század legnagyobb hatású művészeti irányzatává szélesedett. A Bauhaus-iskolában éveken át szenvedélyes viták zajlottak építészetről, formatervezésről, színelméletről, egyre erősebb politikai nyomás alatt, mígnem 1933-ban a nácik bezáratták az iskolát. Ennek ellenére a Bauhaus öröksége fennmaradt, és világszerte hatott a későbbi építészgenerációkra.

Az alapítás százéves évfordulója alkalmából többen kutatták, pontosan milyen élet, milyen viták és konfliktusok zajlottak az iskola falai közt. Több dokumentumfilm is készült, összegyűjtöttek ikonikus bútorokat és design-tárgyakat, kiállítást rendeztek az iskola magyar mestereiről, és digitális formában ingyen elérhetővé tették Paul Klee 3900 oldalnyi, főként a színelméletről írt jegyzeteit

Gregor Schnitzler új filmje, a Lotte am Bauhaus pedig a nőkre irányítja a figyelmet: a Bauhaus volt ugyanis az első oktatási intézmény, amelyet nyíltan látogathattak nők, jóllehet a néhány szerencsés női hallgatót nem kezelték egyenrangúan a férfiakkal, például csak a háztartási programokban vehettek részt – írja az ArchDaily. Nagy valószínűséggel az iskolában tanuló nők munkái feledésbe is merültek volna, ha nem készül el ez a film.

Schnitzler munkáját nagyban támogatta a Bauhaus archívum jelenlegi igazgatója, Annemarie Jaegg, aki szerint

„ez a film bepillantást enged a kreativitásba, a kíváncsiságba és a szenvedélybe, amelyet ezek a nők testesítettek meg a Bauhaus kreatív kísérleti központjában.”

A filmdráma középpontjában Alma Siedhoff-Buscher pályafutása áll, aki a szülei akarata ellenére iratkozott be a Walter Gropius vezette inztézménybe, majd részévé vált egy művészgenerációnak, amelyik új korszakba akarta vezetni Németországot, és aki a női építészek és designerek szerepének újragondolására sarkallt. A filmben ugyanakkor megjelenik Anni Albers, Gunta Stolzl, Marianne Brandt, Margarete Heymann, Gertrud Arndt, Benita Koch-Otte és Lou Scheper-Berkenkamp is.


  • Eredeti cím: Lotte am Bauhaus, német dráma, 2019, 105 perc
  • Rendező: Gregor Schnitzler
  • Szereplők: Alicia von Rittberg, Noah Saavedra, Jörg Hartmann, Nina Gummich, Marie HackeHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

After Bauhaus kiállítás nyílt Rómában, MOME-s hallgatók munkáiból

After Bauhaus kiállítás nyílt Rómában, MOME-s hallgatók munkáiból

A Római Magyar Akadémián rendezett kiállítás február 28-ig látogatható. 

A Le Corbuffet szakácskönyv a 20. század legnagyobb művészeit idézi meg

A Le Corbuffet szakácskönyv a 20. század legnagyobb művészeit idézi meg

Nagy-Macaroni László sajtos tésztájától egészen  Mies van der Roe mártásáig.

Bauhaus. Mindenhol. A Google-ben is

Bauhaus. Mindenhol. A Google-ben is

A Bauhaus és Moholy-Nagy László előtt tiszteleg a Google, és bemutatja az iskola hétköznapi életre gyakorolt hatását.

Hirdetés