A sűrűn lakott Japánban minden négyzetcentiméter számít.

Ha az ember egy sűrűn lakott területen él és dolgozik, akkor igencsak kreatívnak kell lenni, ha szellős és élhető terekkel bíró irodát szeretne létrehozni magának. A Studio Velocity építésziroda egy kétszintes iroda "kibővítésére" kapott megbízást Okazaki városában, amelyet úgy oldott meg, hogy kialakított a tetőn is egy munkaterületet. 

Domborzati szempontból Japán nincs éppen a legszerencsésebb helyzetben:

az ország több mint 70%-a erdős, hegyes terület, amely teljesen alkalmatlan többek között építkezésre is, ennek pedig egyenes következménye, hogy a lakható területeken óriási a beépítettség és a népsűrűség.

A kreativitásra igencsak szükség van, így különböző érdekes megoldások születtek eddig is az országban: Tokióban garázs helyett autómegosztást adnak az új lakás mellé, hogy ne a városi tereket használják parkolóhelyként, és bizony a japán lakásokban mindent centiméternyi hely megtervezését százszor át kell gondolni, hogy aztán például egy 19 négyzetméteres lakásban is viszonylag komfortosan élhessünk. 

Sannouno Office dolgozói kezdték egyre zsúfoltabbnak érezni magukat az irodában, és mivel az új irodába költözés nem volt opció, felkérték a Studio Velocity-t, hogy találjon élhető megoldást a kibővítésre. Eddig csak a földszinten volt egy nyitott terű irodarész, az első emeletet pedig egy konyha és egy étkező foglalta el. A helyhiány miatt az építésziroda "kiköltöztette" az embereket az ívelt tetőre, amelyen a földszinten növekvő, "égig érő" fák adnak némi árnyékot és amelyek a részben nyitott tetőn keresztül törnek a magasba. 

Hihetetlen, de igaz, hogy az építésziroda úgy alkotta meg egy vékony anyagból a tetőt, hogy a gravitációt hívta segítségül. Az építészek el akarták kerülni, hogy hajlított laminált anyagból vagy acélból készüljön a szerkezet,

ezért sokat kísérleteztek azzal, hogyan lehet elérni az íves megjelenést anélkül, hogy ezeket az anyagokat kelljen felhasználniuk.

Így addig edzették a vékony fát, amíg az fel nem vette a 150 főre tervezett maximális terhelést. Így a tető egyfajta "előfeszített" szerkezettel rendelkezik, ahol a feltételezett legnagyobb terhelést előre rögzítették.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A díjnyertes irodaház, ahol horizontálisan és vertikálisan is terjeszkedhetnek a bérlők

A díjnyertes irodaház, ahol horizontálisan és vertikálisan is terjeszkedhetnek a bérlők

Íme a World Prix d’Excellence ezüstérmes Promenade Gardens. 

Kengo Kuma gránitköve egy múzeumot takar

Kengo Kuma gránitköve egy múzeumot takar

És egy olyan könyvtárt, ami színházzá alakítható.

Jó ütemben halad a BudaPart legújabb irodaházának megvalósítása

Jó ütemben halad a BudaPart legújabb irodaházának megvalósítása

Az első bérleti szerződést egy teljes emeletre írták alá.

Hirdetés