Hirdetés

Nagyon állat!

Iskola Madridban – nem humán felhasználók számára.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a nem-humán megrendelők számára épült létesítmények tervezésének komoly múltja lenne. A Madrid melletti rehabilitációra szoruló területen létesített állatiskola úttörő a maga nemében, az Eeestudio és Lys Villalba munkája szó szerint iskolát teremt a műfaj számára. 

 


Az Educan School 300 négyzetméteres épülete Madridtól 30 km-re épült, egy olyan területen, amit előzőleg a városfejlesztés és az ipari monokultúrás mezőgazdaság tönkretett. Épp ezért ökotudatosságból is példát kívántak mutatni a tervezők, amellett, hogy az iskolát használó sokféle állat – és gazdáik – számára ideális körülményeket teremtettek. 

Az emberek, állatok és a természet egyensúlyára törekvő létesítmény megoldásai a fenntarthatóság jegyében születtek. Újrahasznosított szállítókonténerek alkotják a szerkezet egy részét, az anyaghasználat  – fémpanelek, CNC marással kialakított laminált fa kapcsolatok – is ökologikus. A játékos színek oldják az iskola ipari hangulatát. Minden tér – a felső emelet fészkelésre alkalmas homlokzatától a nyitott belső helyiségekig – a lakók igényeinek megfelelő módon készült.

Az egyedi funkciókhoz igazodik a részletképzés és az anyaghasználat is: a padló mancsbarát, az oktatótermekbe folyami kavics adalékos betonpadló és műgyep került, a zajt hangelnyelő szigetelés csökkenti, az esővizet pedig gyűjtik, és az itatókba vezetik. A berendezés – bútorlábak, lámpák, tolóajtók – ergonómiailag az állatok mozgását veszi figyelembe, a redőnyök kézzel mozgathatók, így a szellőzés könnyen szabályozható. Még az intézmény homlokzatán lévő feliratok – óriás fémbetűk – is az állatokat szolgálják, kiváló fészekrakó helyet biztosítva nekik.

 


Helyszín: 28690 Brunete, Madrid, Spanyolország
Tervezés, Építészet: Enrique Espinosa (Eeestudio), Lys Villalba
Megbízó: Adiestramiento Educan
Alapterület: 300 négyzetméter
Fotók: JOSÉ HEVIA , JAVIER DE PAZ GARCÍA

 

Forrás: FRAME

 

Rajzok a galériában!

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Itt bizony megdobban a szív

Itt bizony megdobban a szív

Különleges színvilágú cukrászda Madridban.

Mint a hagyma héja

Mint a hagyma héja

„Egyet fizet kettőt kap” lakás Madridban.

Extrán keskeny

Extrán keskeny

Vertikális élettér Madridban. Murado & Elvira Architects : Galgo House

Hirdetés