Álvaro Siza Vieira nádfedeles kerámiaműhelyet tervezett, Casa Wabi néven.

A Pritzker-díjas Álvaro Siza Vieira portói építész pályája elejétől kezdve tisztelte, és kortárs szellemben átgondolva szívesen fel is használta a népi hagyományokat. Így tett akkor is, amikor Bosco Sodi elnök felkérésére, a Casa Wabi Alapítvány programjának részeként, íves téglafallal határolt keramikus pavilont épített.

 

 

A létesítmény a mexikói Puerto Escondido-ban található, és a helyi, oaxaca-i agyagművesség fortélyait tanítják benne a környékbeli gyerekeknek. „A pavilon a régió anyagainak művészi és esztétikus felhasználását hivatott átadni az új generációknak. (…) Reméljük, hogy az oaxaca-i agyagot a közeljövőben újra felfedezik gazdasági és kulturális szempontból is a program segítségével” – jegyzik meg a tervezők.

 

 

A betonpadlós épületnek nincsenek falai, hatalmas, jól szellőző, náddal fedett tetőszerkezete szárított pálmaágakból és fából készült – ez a régió hagyományos „palapa”-technológiája. A homokos talajú udvart egy 8 méter átmérőjű íves, valamint egy L-alakú téglafal határolja – ez utóbbi a nyersagyag és az eszközök tárolására is helyet biztosít. „A két legnépszerűbb helyi technológia alkalmazása alapvetés volt a tervezés és kivitelezés során” – mondták el a tervezők.

 

 

Az agyagmegmunkáló helyiség közepén egy méretes betonasztal áll, oldalt pedig szintén betonból készült mosómedence. Az elkészült edények fa polcrendszeren sorakozhatnak. A pavilonhoz kültéri zuhanyzó, kültéri sütő, valamint fák és cserjék takarásában álló, a darabok kiégetésére szolgáló, 22 méter magas égetőkemence is tartozik. Egy kisebb, szintén „palapa”-technológiával készült nádfedeles épületben kaptak helyet a mosdók.

 

 

Ez, a Puerto Escondido-ban megvalósuló és más, hozzá hasonló, elfeledett régiókat célzó építészeti-szociális összefogás példaértékű, és szerencsére ma már nem is egyedülálló. Előnyben részesíteni a helyi alapanyagokat, és azok felhasználását (újra) megtanítani a lakosság felnövekvő generációinak esélyt adhat az elszegényedett területek felemelkedésére. Külön öröm, ha mindezt ráadásul a környezetet előtérbe helyező, azt nem kizsákmányoló módon képes megvalósítani.

 

 

Álvaro Siza Vieira | Facebook
Casa Wabi | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Dezeen

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Nádfedeles keramikus pavilon

Nádfedeles keramikus pavilon

Álvaro Siza Vieira nádfedeles kerámiaműhelyet tervezett, Casa Wabi néven.

Kengo Kuma tyúkólat tervezett Mexikóban

Kengo Kuma tyúkólat tervezett Mexikóban

Ráadásul úgy, mintha egy közösségi lakóprojektet valósított volna meg embereknek.

Regisztrálj a DECODE-ra! (X)

Regisztrálj a DECODE-ra! (X)

Építész vagy művészeti szakon tanulsz vagy végeztél? Van olyan projekted, ami mögött érdekes gondolatmenet rejtőzik? Mutasd meg a DECODE zsűrijének és nyerd Te a 2022-es DECODE Díjat!

Hirdetés