Hirdetés

Egy Palazzo, két lakás Bresciában.

A bresciai alepreda iroda azonos kontúrok közé merőben más felfogásban tervezett két lakást egy történelmi Palazzoba. A műszaki adottságok – a leromlott állapot  azonosak voltak, az eltérő építészeti feltételek azonban két gyökeresen különböző, de önmagában karakteres megoldáshoz vezettek. Az egymás feletti szinten elhelyezkedő két teljesen azonos kontúrú lakás felújítása úgy teremti meg a lakók 21. századi kényelmét, hogy közben a történeti értékeket is felszínre hozza. 

Mindkét lakrész teljesen leromlott állapotban volt, sok kis helyiségre osztva, melyek közül több nem jutott természetes fényhez. Az eredeti állapot legizgalmasabb részleteit, például a díszített gerendákat és a kazettás famennyezetet vakolt álmennyezetek takarták, és csak a bontás tette őket láthatóvá. A lakások szerkezetileg sem voltak megfelelőek: a fából készült mestergerendák megereszkedtek, több fiókgerendát elvágtak, amikor a kéményeket falazták, és ezek nem voltak alátámasztva. A felújítás során beépített acéloszlopok, konzolok és a padlószerkezet megerősítése oldotta meg a szerkezeti problémákat. Nehezítette az alaprajzi tervezést, hogy mindkét egység csak két nagy, utcára néző ablakkal rendelkezett, és a közművek, gépészeti csövek sem voltak megfelelőek.

Az építészeti beavatkozás visszaadta a helyiségek eredeti léptékéből adódó térérzetet, ugyanakkor biztosítja a funkciók jól körülhatárolt működését. Azért, hogy a fény a lehető legmélyebbre jusson a térbe, a funkciókat határoló  válaszfalak – melyek inkább belsőépítészeti „tárgyak” – nem futnak a plafonig  E falként funkcionáló „tárgyak” kortárs formanyelve kontrasztban áll a meglévő történelmi textúrával. A körítőfalak elé húzott válaszfal kiegyenlíti az eredet faltestek egyenetlenségeit, mögötte pedig elfuthatnak a gépészeti vezetékek. 

A két jelentősen eltérő belmagasságú, de azonos kontúrú tér más-más építészeti stratégiát követelt.

 

 

A nagy belmagasságú Piano Nobile Loftban  amely eredetileg a Palazzo fő nappali szintje (piano nobile) volt – a mennyezeti sík nagy része megszakítás nélkül látható, újrateremtve az eredeti tér nagyvonalú arányait. A fürdőszoba és a galéria tömege épített, egymásba illeszkedő tárgyakként jelenik meg a történelmi keretben. A galéria két funkciót lát el: tárolóként működik gardróbbal, polcokkal, a tetején pedig egy lépcsőn keresztül elérhető hálószoba található, mely a lakótérre néz. A megvastagított tömör korlát fejtámlaként és éjjeliszekrényként egyaránt funkcionál.

 

A Round Wall – azaz kerekfalú – Stúdióban a válaszfalak – egy íves, egy egyenes, valamint egy L-alakú tömeg, amelyben a fürdőszoba, illetve a gardrób található - nem futnak a mennyezetig, így a tér szintén egyben érzékelhető. Az íves válaszfal elválasztja a konyhát, másik oldalán kerek asztallal berendezett hangulatos étkező található. A nappalit és a hálószobát elválasztó falszerkezet az egyik oldalon ágyvégként, a másik oldalon a TV-t, illetve a radiátort rejtő fülkeként működik.


A térben kevés, de jól megválasztott bútorzat található. A Loftban a tölgy és fehér bútorok, a Stúdióban az ébenfekete dominál. A bútorok egy részét szintén az alepreda tervezte a miduny bútoraikhoz, amely a stúdió testvérvállalata. A Miduny bútorai az időtlen formát meleg anyagokkal és szeszélyes hangsúlyokkal ötvözik. A veronai kézművesek által készített darabok a kézi munka puhasága és a minimalista forma közötti feszültséget helyik a fókuszba – csakúgy, mint a két lakás régi-új építészettel folytatott játéka.

 

Stúdió: alepreda architecture
Építész: Alessandro Preda
Befejezés éve: 2019
Beépített terület: 60 m² / apartman

 

Forrás: sajtóanyag / Linka 

 

Alaprajzok és még nagyon sok kép a galériában!

      




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Micsoda különbség!

Micsoda különbség!

Egy Palazzo, két lakás Bresciában.

Megújul a sümegi vár keleti szárnya

Megújul a sümegi vár keleti szárnya

A kápolna és a Köves-bástya közötti rész.

Bringapark épül Budafokon

Bringapark épül Budafokon

A kerékpáros pumpapálya az Albertfalvai felüljáró melletti, jelenleg elhanyagolt területen valósul meg.

Nincs találat!

Hirdetés