A svájcban élő magyar építész 88 éves volt.

88 éves korában, november 14-én meghalt Zalotay Elemér. A különleges, egyedi terveiről ismert építész tervei, munkái közül is kiemelkedik a három kilométeres Szalagház, a látszóbeton Szputnyikfigyelő, illetve a svájci munkái közül a saját, do it yourself-elvekkel tervezett háza. 

Zalotay 1932-ben született, Szentesen, régész, múzeumigazgató apa és rajtanár, festőművész anya gyermekeként. 1957-ben diplomázott a Műszaki Egyetemen, ahol megismerte Frank Lloyd Wright és Le Corbusier munkáit.

Az egyik legismertebb munkája, a Szalagház terveit már az ötvenes évek végén kidolgozta Böröcz Imre statikussal – nem öncélú terv volt: a magyarországi lakáskérdésre kínált volna radikális, átfogó megoldást. A Szalagház terveit a hazai szakma és építészetpolitika elutasítóan fogadta, ám a közvélemény inkább mellette állt, míg az Interbuild folyóirat Corb Plus című cikkében Le Corbusier Habitat-koncepciójának utódjaként ismertette a házat. Itthon ez nem sokat számított, több munkahelyről is elutasították, így került Szombathelyre, a VASITERV-hez 1965-ben. Itt dolgozta ki a szputnyik-megfigyelőállomás és csillagvizsgáló épületét:

 A szombathelyi szputnyikmegfigyelő

Emelett több terve is megvalósult (bajti dugványtároló, sárvári bőrdíszmű-telephely), ám 1973-ban Svájcba emigrált, ahonnan nem is tért többé haza. A DIY elveken alapuló, hulladék anyagokból épülő háza Ziegelried településen nevezetességgé vált, később védett építészeti emlékké nyilvánították. Közben Svájcban is fejlesztette tovább a Szalagház koncepcióját.

A munkáit itthon a FUGA mutatta be több körben is (2012, 2018), a 80. születésnapja alkalmából a HG.hu oldalon Kovács Dániel írt cikket a pályafutásáról. 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elhunyt Lekes László fotóművész

Elhunyt Lekes László fotóművész

A fotós szakmát újabb veszteség érte

Elhunyt Marosi Ernő akadémikus

Elhunyt Marosi Ernő akadémikus

A Széchenyi-díjas művészettörténész 82 éves volt.

Gyászol az építész szakma: elhunyt Perczel Anna

Gyászol az építész szakma: elhunyt Perczel Anna

A magyar építészet ismét szegényebb egy elhivatott szakemberrel.

Hirdetés