Elhunyt Tokár György Ybl-díjas építész.

Február 8-án meghalt Tokár György Ybl-díjas, Príma-díjas építészmérnök.

A világgazdasági válság idején születni, a második világháború alatt gyerekeskedni, 1956-ban diplomázni, majd a szakmát a szocializmus alatt gyakorolni mozgalmas életet jelentett. Szerencsém volt, mert mesteriskolásként 1958-ban a Szendrői Jenő vezette Ipartervbe kerültem. Az Ipartervben megtanult racionális gondolkodás végigkísérte egész pályámat, megóvott a szakmai divatoktól és az építészet tiszteletére és szolgálatára nevelt. - írja Tokár György.

Munkásságát főként lakótelepek, kommunális épületek és kereskedelmi egységek tervezése illetve belsőépítészeti koncepciója határozta meg. Több hazai és külföldi építészeti kiállítás és bemutató résztvevője. Nevéhez fűződik a műemléki védelem alatt álló büki templom belső terének kialakítása, a sashalmi és kőbányai 16 tantermes iskola, a budapesti Láng gépgyár kultúrháza (amit 2018-ban az Archikon tervei alapján restauráltak), a Semmelweis utcai OTP székház, a Hajnóczy és Hertelendi utcai lakóházak, a Rákóczi téri és a Vámház körúti Csarnok rekonstrukciója, utóbbi elnyerte a FIABCI nagydíját. Tanított az ottawai Carleton egyetemen. A PTE címzetes egyetemi tanára volt.
Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó cikkek

Kerékgyártó Béla (1949-2018)

Kerékgyártó Béla (1949-2018)

Meghalt Kerékgyártó Béla filozófus, építészetteoretikus, építész- és mérnökhallgatók generációinak meghatározó, szemléletformáló oktatója.

Jön a Piranesi-díj!

Jön a Piranesi-díj!

Ez az öt magyar projekt szerepel a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállításon.

A jövő névjegye - Pécsi Kutatóközpont

A jövő névjegye - Pécsi Kutatóközpont

Bachman Zoltánra emlékezünk Bojár Iván András 2012-ben megjelent írásával a PTE Kutatóközpontjáról. 

Hirdetés