Hirdetés

Ha a hollandok a fehér színre gondolnak, minden bizonnyal Jan des Bouvrie jut róla az eszükbe.

78 éves korában elhunyt a Cube kanapé megalkotója és a fehér színű, minimalista enteriőrök ünnepelt tervezője, Jan des Bouvrie. A designer 50 éves pályafutása során elsősorban bútorokat, belsőépítészeti és építészeti terveket készített, de Hollandiában közkedvelt médiaszemélyiség is volt, és társadalmi kérdésekben is megnyilvánult. Számos lakást tervezett a gazdagok és szépek lakóhelyének számító Gooi övezetben, ugyanakkor a Gamma hardvergyártóval, a Sigma festékgyártóval és a Philips elektronikai céggel való együttműködésben alkotásai a szegényebb rétegekhez is elértek. 

Jan des Bouvrie Naarden városában született 1942-ben. Családjának volt egy bútorüzlete, így úgy döntött, hogy az amszterdami Gerrit Rietveld Művészeti és Formatervezési Akadémián tanulja ki a bútorkészítés fortélyait. Az itt szerzett tapasztalatait rövid ideig a szülei vállalkozásában hasznosította, majd saját vizekre evezett. Első építészeti projektjei nagyrészt felújítások voltak, amelyekben kicsi, rosszul megvilágított tereket alakított át nyitott, világos helyiségekké. Ennek köszönhetően Hollandiában a nyitott terek úttörőjeként tartják számon, munkáiban erősen támaszkodott a fehér színű kialakításokra és a szimmetrikus formákra. Nem véletlenül mondta róla Piet Boon holland formatervező, hogy

„ha a hollandok a fehér színre gondolnak, minden bizonnyal Jan des Bouvrie jut róla az eszükbe.”

Legismertebb alkotása a Kubusbank avagy Cube kanapé, amelyet 1969-ben tervezett meg a Gelderland cég számára, gyártásával mind a mai napig folyik. 1993-ban feleségével és alkotótársával, Monique des Bouvrie-vel létrehozta saját stúdióját, a Het Arsenaalt, közben pedig elindult oktatói karrierje is. Hollandiában jelenleg két művészeti akadémia is az ő nevét viseli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

De kubusbank in Mondriaan kleuren. Ontwerp uit 1969 voor meubelfabriek Gelderland #jandesbouvrie #studiojandesbouvrie

Studio Jan des Bouvrie (@jandesbouvrie) által megosztott bejegyzés,
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Meghalt Enzo Mari, az olasz design meghatározó alakja

Meghalt Enzo Mari, az olasz design meghatározó alakja

A legrangosabb olasz designdíj négyszeres győztese 88 évesen halt meg.

Elhunyt Hollandia ikonikus alakja, Jan des Bouvrie designer

Elhunyt Hollandia ikonikus alakja, Jan des Bouvrie designer

Ha a hollandok a fehér színre gondolnak, minden bizonnyal Jan des Bouvrie jut róla az eszükbe.

Elhunyt Callmeyer Ferenc építész

Elhunyt Callmeyer Ferenc építész

A fő irányelve az volt, hogy a várost szeretni kell, ez pedig csak akkor megy, ha emberközeli.

Hirdetés