Hirdetés

Hazánkban közel 14 ezer műemléki ingatlan található, nagy részük jelenleg pusztulásra van ítélve. (x)

Hazánkban közel 14 ezer műemléki ingatlan található, nagy részük – állagromlás miatt és beavatkozás hiányában – jelenleg pusztulásra van ítélve. A Lasselsberger-Knauf Kft. szívügyének tekinti az épített örökség védelmét, amelyre arányaiban jóval több erőforrást áldoz, mint amit az ebből származó árbevétele indokolna. A cég üdvözli a kormány nyáron bejelentett nagyszabású vár- és kastély-felújítási programját, szakértői szerint azonban a pusztulási folyamat megállításához a költségvetési források növelése önmagában nem elegendő.

Magyarország egyik vezető építőanyag gyártója, a Lasselsberger-Knauf Kft. (LB-Knauf) az elmúlt 20 évben közvetlenül vagy közvetve több mint 1600 esetben vett részt műemléki épületek felújításában. A cég az állagfelmérés, az írásos felújítási javaslat elkészítése és a speciális anyagok kifejlesztése mellett jellemzően a munkaműveletek betanításában és a kivitelezés ellenőrzésében vállal szerepet ezeknél a projekteknél.

Az LB-Knauf olyan referenciákkal büszkélkedhet, mint a II. András halála (1235) környékén épült Füzéri vár rekonstrukciója, vagy a magyar történelem egyik meghatározó jelentőségű erődítményének, a Siklósi várnak a felújítása. De a listán szerepel többek között a keszthelyi Festetics-kastély, a tiszadobi Andrássy-kastély, az egri Török Fürdő vagy a szentgotthárdi Nagyboldogasszony Templom is.

A cég Magyarországon egyedülálló, speciális műszerekkel felszerelt, az EU által akkreditált laborjában a megrendelésre végzett anyagvizsgálatok mellett intenzív kutatási tevékenység zajlik. Az LB-Knauf által kifejlesztett korhű anyagok segítségével a várak, kastélyok és templomok nemcsak eredeti pompájukat nyerhetik vissza, de akár több száz éven keresztül is megőrizhetik azt.

Sipos Imre, a Lasselsberger-Knauf Kft. marketing- és fejlesztési igazgatója szerint a cég a magyar műemléki állomány méretéhez képest is nagyszámú referenciával rendelkezik, ami lehetőséget biztosít bizonyos következtetések levonására. „Azt tapasztaljuk, hogy a forráshiány és a bonyolult szabályozási rendszer mellett Magyarországon leginkább azért nem indulnak nagyobb számban műemlék-felújítások, mert hiányzik a helyi összefogás és a megalapozott üzleti koncepció az épületek későbbi hasznosítását illetően. Az egyedi projektek helyett olyan komplex fejlesztési programokra van szükség, amelyekben az adott műemlék vonzáskörzetében található települések mindegyike hozzájárul valamilyen formában sikerhez, legyen az egy új szálláslehetőség, egy szolgáltatás vagy egy vonzó program” – vélekedik Sipos Imre.A marketing- és fejlesztési igazgató azt is fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az idő sürget, hiszen egy romló állagú műemlék esetében néhány év késlekedés is helyrehozhatatlan károkat okozhat. „Szerencsére rendelkezünk azzal a technológiával, hogy a kellő tulajdonosi akarat megléte esetén az utolsó utáni pillanatokban is értéket mentsünk. Itt nem elsősorban a profitszerzés a cél, hiszen a cég bevételeinek csak töredéke származik ebből a tevékenységből, sokkal inkább az épített nemzeti örökség védelmének ügye motivál bennünket, amelyért az LB-Knauf mindig kész tenni” – mondta Sipos Imre. (x)

forrás: sajtóközlemény

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Pénteken tüntettek, azóta sorfalat állnak a Várban a Jánossy-Laczkovics ház védői

Pénteken tüntettek, azóta sorfalat állnak a Várban a Jánossy-Laczkovics ház védői

Élőlánccal tiltakoznak a Huszonkettesek a Jánossy-Laczkovics-féle Diplomata-ház elbontása ellen.

Színek és árnyékok

Színek és árnyékok

Fejérdy Tamás iránymutatásai a történeti épületek homlokzati színezéséről

A Velencei Charta halála

A Velencei Charta halála

Műemlékvédelem és emlékezetpolitika Magyarországon itt és most 

Nincs találat!

Hirdetés