Az újbudai Elite Park első üteme.

Vitathatatlan, hogy a fővárosi ingatlanpiacon az újbudai régió egyre nagyobb népszerűségnek örvend, hála a városrészben megvalósult és a jövőben megvalósuló nagyarányú fejlesztéseknek – írja Kovács Péter az OCTOGON magazin 169-es (2021/5-ös) számában. Az itt felépült Elite Park első üteme már beruházói oldalról is formabontó, hiszen Jákob Zoltán a nemzetközi szépségipar területéről lépett be az ingatlanfejlesztés világába.

A hétköznapokban minden embernek szüksége van olyan pozitív impulzusokra, amelyek hozzájárulnak közérzete változásához. Tudható, hogy még a lélek gyógyításában is használják a különböző színeket, ezáltal segítve az ember testi-lelki egységének megvalósulását. Minden bizonnyal jó hatással lehet ránk, ha a teraszunkról körbepillantva színek harmonikus lüktetése, ritmikája vesz minket körül. Az újbudai Budafoki út – Barázda utca – Szerémi út – Galvani utca által határolt telken átadott Elite Park a hazai lakóépítészet trendjétől eltérően igen bátor gesztusokat tesz mind a homlokzati színhasználat, mind pedig az épület tömegképzésének tekintetében, jól mutatja ennek értékét az Év Tervezett Lakó Projektje-díj 2016-os elnyerése. 2021 elején átadták az épület első ütemét, a következő ütemek építése pedig a közeli jövőben elkezdődik.

Az U alakú tömeg kiválóan alkalmas arra, hogy a kerttel egyfajta intim viszonyt alakítson kiAz utcafrontról áttört tömeg betekintést enged az igényesen kialakított belső kertre. A természetes zöldfelület jól illeszkedik az épület homlokzatán használt színes panelek sorozatához

Az Elite Park jól látható módon igen széles réteget kíván megszólítani, hiszen ugyanúgy találunk benne kisebb méretű – 30 m2 környéki – garzonlakásokat, mint nagyméretű, 100 m2 környéki, nagy terasszal ellátott, penthouse jellegű otthonokat is, így rendkívül sokféle vásárlói igényt képes a ház kiszolgálni. A tervezési folyamatban (KAS Design, Székelyhidi Gábor) fontos pont volt egyfajta ikonicitás-igény, amely a beruházói oldalról is megjelent. Az ennek szellemében tervezett ház valamiképp látható nyomot kívánt hagyni a fővárosi városszövetben, merészebben, formabontóbban viszonyulva a homlokzati színek használatához, valamint a tömeg adta lehetőségekhez. Nemzetközi építészeti viszonylatban többek között a dán Bjarke Ingels egyes házainál figyelhető meg a lejtős tetőszerkezet, valamint az intenzívebb színhasználat. A hazai lakóépületeknél mindez meglehetősen újszerű volt, köszönhetően részben a beruházó szépségipari kötődésének.

Az Elite Park alapkoncepciója egy – a Barázda utcára fordított – U-alak létrehozása volt, amely által megképződik egy belső, zöldfelületekkel ellátott udvar is, impozáns látványt nyújtva a belső teraszokról kitekintőknek. Az épület rövidebb oldala ugyanakkor az 5. emeletig áttört az utcafrontról, így egyfajta vizuális kapuként is funkcionál, a kialakított és növényekkel beültetett felvezető lépcsősor szép összhangja a természet és épített környezet összefonódásának. A ház ikonikussága minden bizonnyal nagymértékben köszönhető a belső és külső homlokzatok esztétikumának.

A simított vakolatú fehér felületeket a tervező által pixeleknek nevezett színes homlokzati mezők ritmikája ellenpontozza, amely 12 komplementer színt rendez az épületen végigfutó színkörbe, ezen színsor nemcsak a belső homlokzaton, hanem az épületsor egészén is végigfut, és önmagába tér vissza.

Noha mértéküket tekintve nem feltétlenül a színek dominálnak a fehér homlokzat kárára, csak épp oly mértékben vannak jelen, hogy vizualitásuk szignifikáns legyen és összhatásukban alapvetően formálják a ház karakterét. A színek használata mellett az épület a tömegképzés tekintetében is izgalmas megoldásokat tartalmaz. A Barázda utca felől 9 emelet magas struktúra egy 11 fokos lejtett tetőszerkezet segítségével a déli oldal felé fokozatosan csökken, emellett az 5. szint felett a külső homlokzat keleti, nyugati és északi oldalon fordított tölcsérként befelé szűkül, így madártávlatból tekintve egy vertikálisan elkeskenyedő tömeg bontakozik ki előttünk.

Izgalmas, vertikálisan szűkülő tömeg, amely kecsesebbé teszi a szerkezetet, és egyúttal lehetőséget ad a kis belátási szöggel rendelkező tetőteraszok kialakítására isA metszeti ábrán jól látható az épület homlokzati ritmikája, amelyet a teraszok, illetve a színes panelek teremtenek meg

Felmerülhet a kérdés, hogy melyek azok a komponensek, amelyek az Elite Parkot vonzóvá teszik az érdeklődők számára. A ház egy olyan városszöveti részben helyezkedik el, amely rendkívül dinamikusan fejlődik, és jelen állapotában is lehetőséget nyújt mind a hétköznapi teendők gördülékeny intézésére, mind pedig a kulturális események megélésére. A különféle méretű lakások – amelyekből az elkészült első ütem 268 darabot tartalmaz – maximálisan a vásárlói igényekhez alkalmazkodnak.

A kisméretű lakások egy-két lakó számára nyújtanak kiváló teret, a nagyméretű, zárt terasszal ellátott lakások erkélyein pedig akár egy jacuzzi is elhelyezhető. A ház minden lakásához tartozik parkoló, az utcán kialakított parkolóhelyek pedig a vendégek fogadását teszik gördülékennyé. Ezek mellett a ház legnagyobb erénye a felismerhetőségben rejtezik. A beruházói és tervezői összhangnak köszönhetően egy olyan épületet sikerült megvalósítani, amely elkerüli a sablonokat, mer bátrabb gesztusokat tenni, létrehozva ezáltal azt a homlokzati pulzálást, amely minden bizonnyal védjegyként is működik. Védjegye a határozottságnak, a jelhagyás igényének, és az építészetben megmutatott néminemű formabontásnak. A lakók számára mindez egy olyan esztétikumban testesül meg, amely képes színessége által harmóniát és pozitivitást sugallni a mindennapokban. A világ színes – miért ne lehetnének az épületeink is azok?

Tervezés éve: 2016–2018
Építés éve: 2017–2021 eleje (1. ütem)
Bruttó szintterület: 31 375 m2

Generáltervező: KAS DESIGN KFT. Vezető tervező: SZÉKELYHIDI GÁBOR
Építész munkatársak: KOCH RÓBERT, JUHÁSZ ÁGNES, FEKETE BALÁZS, NAGY LÁSZLÓ, VARGA TÍMEA, FERDINÁNDY KINGA, SZABARI BETTINA, KOVÁCS PETRA, BOLDIZSÁR ROLAND, ROBITSCHKO DAVOR
Kert- és tájépítészet: BARNA ESZTER, BOTKA SZILVIA
Lebonyolítás/műszaki ellenőrzés: MAROSVÁRI CSABA (BITU-BAU KFT.)

A projekt lebonyolítója és műszaki ellenőre a BITU-BAU Kft. volt.

Jákob Zoltán, a beruházó Jákob Ingatlan Kft. tulajdonosa építőmérnöki és nemzetközi szépségipari (Elite Cosmetix -Crystal Nails csoport) múltjának is köszönhetően olyan újszerű, „szépteremtő” és kényelmesen élhető lakópark tervezésére adott megbízást, amely a modern nyugat-európai lakóingatlan fejlesztések erényeit ötvözi az aktuális hazai piaci igényekkel; magára vállalva az ezzel járó magasabb beruházói költségeket is. A magas szintű szakmai hátteret a lebonyolító BITU-BAU Építőipari Vállalkozó Kft. biztosította.

Még több kép a projektről.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A világ színes – miért ne lehetnének az épületeink is azok?

A világ színes – miért ne lehetnének az épületeink is azok?

Az újbudai Elite Park első üteme.

Figyeljünk a részletekre is!

Figyeljünk a részletekre is!

A jó minőségű tetőcserép mellett a Terrán ugyanakkora hangsúlyt fektet az időtálló tetőfóliára is. 

Mit szólnál egy asztalhoz kagylóból és lúdtollból?

Mit szólnál egy asztalhoz kagylóból és lúdtollból?

Egy tervező és a természetes felületek szakértője összetalálkozott egy irodaház konyhájában, és meg sem álltak a Milánói Design Hétig.

Hirdetés