A Vadvirágos Budapest program keretében a FŐKERT biodiverz réteket alakít ki.

Méhlegelő táblákat helyezett ki a FŐKERT az Óbudai-sziget (Hajógyári-sziget) területén, ahol összesen több mint 60.000 négyzetméretnyi biodiverz rét került kialakításra a Vadvirágos Budapest program keretén belül. 

A Vadvirágos Budapest programmal a Fővárosi Önkormányzat és a FŐKERT célja, hogy Budapest területén növekedjenek a növény- és állatvilág természetes élőhelyei. Ennek értelmében a parkfenntartási gyakorlatban természetkímélő, természetközeli zöldfelület-gazdálkodás több elemét már bevezette a FŐKERT például az avar őszi helyben történő tárolása, a rovarhotelek és a madárodúk telepítése, lakossági komposztálási mintaprojektek indítása keretében. Idén tavasszal pedig egy új programmal lépnek tovább az ökológikusabb fenntartás felé: az extenzív gyepgazdálkodási program keretében több mint 28 hektár területen alakítanak ki rovarbarát zöldfelületeket fővárosi parkokban és zöldsávokban.

A városi zöldfelületek kezelésének ökologikus átgondolásával, újratervezésével sokat tehetünk a biológiai sokféleség megóvása érdekében, illetve jó eséllyel visszacsábíthatunk különböző fajokat a városi környezetbe. A megoldás valójában nem is túl bonyolult: a gyepfelületek intenzív, évenként szokásos 5-7 alkalommal történő teljes lekaszálása helyett a parkokban olyan foltokat jelölnek ki, ahol 1-3 kaszálást megtartva a vadvirágoknak van idejük kifejlődni, virágozni, magot érlelni, terjedni. A vadvirágok és a kevésbé bolygatott zöldfelületek élő- és táplálkozó helyet biztosítanak a rovarvilág számára, melyek egyúttal az énekesmadarak számára jelentenek táplálékot. A magasabbra engedett gyepek több harmatot, vizet kötnek meg, ezáltal pozitívan hatnak a talajvízháztartásra, az ilyen felületek kevésbé száradnak ki aszályos időszakban.

Egy igazán szép képet mutató, tarka virágos, diverz élővilágú rét kialakulása lassú, több éves folyamat, ezért a programba bevont területek nem feltétlenül lesznek látványosak idén, és a FŐKERT kísérleti fázisként tekint a 2021-ben induló Vadvirágos Budapest program első évére. A helyszínválasztás során olyan, a FŐKERT igyekezett parkhasználati szempontból kevéssé frekventált helyeket választani, ahol a kaszálás hiányában felnövő (sokaknak talán gazosnak tűnő) terület a parki látványt, az ott kikapcsolódni vágyókat nem zavarja, és a méhlegelőre csábítandó beporzó fajokat sem zavarja az emberi tevékenység. A városi réteket tájékoztató táblákkal látják el, hogy a parkhasználók számára is egyértelmű legyen: nem zöldfelület fenntartási hiányosságról, hanem tudatos ökologikus zöldfelület-gazdálkodásról van szó. Az Óbudai-sziget mellett idén még számos helyen kezdik meg vadvirágos rétek kialakítását a Gellért-hegytől a Margitszigetig. (A teljes lista elérhető itt.)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Stop parlagfű. Stop toklász.

Stop parlagfű. Stop toklász.

Mérhető eredmény a méhlegelőkön.

Méhlegelőről, Fudan Egyetemről beszélgetnek a Kiserdővédők

Méhlegelőről, Fudan Egyetemről beszélgetnek a Kiserdővédők

Az Erdő Velünk van jeligére kétnapos fesztivált rendez a civil szervezet.

Három varjú kaszál?

Három varjú kaszál?

Az emlékezetpolitika jegyében bemutatjuk az „önkéntes parkgondozás” áldozatait.

Hirdetés