Egy régi sörgyár épületeit újítanák fel, de hogy.

Áll a Moszkva folyó partján egy sörfőzde, amely az elmúlt évtizedekben lepusztult, elhagyatott hellyé változott, és ugyanez elmondható a körülötte lévő területről is. A Badaevskiy Brewery projekt keretében ezen szeretett volna változtatni a Herzog & de Meuron építésziroda, amely a régi épületek felújításával párhuzamosan felhőkarcolót építene a területre.

Fotó: Herzog & de Meuron

A meghökkentő tervvel még 2018-ban álltak elő, és egyelőre megmaradt ugyan ötlet szintjén a moszkvai projekt, de a legszürreálisabb építészeti tervek közé nagy eséllyel pályázhatna. A kortárs és a történelmi múlt érdekes elegyét hozták össze, kaptak is érte hideget-meleget, arról pedig nincs hír, hogy elkezdődne a megvalósítás.

A sörfőzdét, ami a projekt fókuszában áll, 1875-ben alapították, mindenki ismerte jellegzetes téglaépítészetéről, monumentális homlokzatáról. 2000-ben azonban a sörgyárat bezárták, a három eredeti gyárépülete közül csak kettő maradt fenn, amelyek aztán megkapták a kulturális örökség minősítést, ezzel pedig az esélyt a túlélésre.

A londoni Tate Modernt is jegyző Herzog & de Meuron revitalizálási terve szerint az épületet vegyesfunkciójú komplexummá alakították volna. A romantika és az indusztriális építészet stílusjegyeit egyaránt magukon hordozó épületek összterülete 20 000 négyztméter, lenne benne piac, butik, co-working iroda, konditerem, művészeti tér, gyermekgondozási központ és apartmanok is. A különböző funkciókat egy központi átrium kapcsolná össze, a harmadik, megsemmisült szerkezetet pedig a Herzog & de Meuron az eredeti tervek szerint rekonstruálná nagycsarnokkal és egy kicsi sörfőzdével. Együttesen a három épület lenne az „építészek látványtervének szíve”, de most jön a csattanó.

Fotó: Herzog & de Meuron

A helyreállítási munkával párhuzamosan az építészek merész ötlettel álltak elő: terveztek egy vízszintes felhőkarcolót, amely szerintük a levegőbe emelt várost szimbolizálja. Az új épület alja és a földfelszín közötti távolság 35 méter, karcsú gólyalábakon áll, ez a struktúra a tervezők szerint két fontos előnnyel jár: egyrészt a régi épületeket nem zárja el a folyótól, másrészt a különleges felhőkarcolóból pazar kilátás nyílik a városra. A struktúra alá parkot építenének, az épületben pedig apartmanokat terveztek, mindegyiket nagy erkéllyel. A legtöbb kritika egyébként ebből származik, hogy miközben a tehetősek megvásárolhatnák luxusapartmanjaikat pazar kilátással a városra, a szegényebbek kegyként sétálgathatnának a "palota" alatti parkban.

Forrás: ArchDaily
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kívül tégla, belül white cube

Kívül tégla, belül white cube

Duisburgban, a Herzog & de Meuron által tervezett MKM Museum Küppersmühle épületében egy hajdani gabonamalom ipari architektúrája randevúzik a kortárs múzeumépítészettel.

221 méteres felhőkarcoló Bázelben

221 méteres felhőkarcoló Bázelben

A Roche gyógyszeripari óriás harmadik felhőkarcolója akár 221 méter magas is lehet.

Vízszintes felhőkarcolót tervezett a Herzog & de Meuron Moszkvába

Vízszintes felhőkarcolót tervezett a Herzog & de Meuron Moszkvába

Egy régi sörgyár épületeit újítanák fel, de hogy.

Hirdetés