Hirdetés

A hamburgi HafenCity városrész nyugati szögletében, az Elba partján már messziről szemet szúr az Elbphilharmonie épülete. A régi, eredetileg raktárépületként funkcionáló építmény teteje hatalmas hullámra emlékeztető, modern, „üvegkoronát” kapott, amely nemcsak a régi és az új mesteri párosítása miatt különleges. A hanghullámokra emlékeztető üveghomlokzat jól passzol az épület fő funkciójához: egyike a világ legnagyobb és akusztikailag legfejlettebb koncertcsarnokainak.

 

A Herzog & de Meuron által tervezett Elbphilharmonie vegyes használatú épülete azon túl, hogy lenyűgöző építészeti megoldásokkal büszkélkedik, igen sokoldalú: nem csupán zenei, de lakó- és kulturális központ is. A 108 méter magas épület teret biztosít egy filharmóniai hangversenyteremnek, egy kamarazenei teremnek, éttermeknek, bároknak, egy terasznak, ahonnan Hamburg és a kikötő panorámájában gyönyörködhetünk, egy hotelnek, egy fitneszközpontnak, konferenciatermeknek, mindehhez megfelelő méretű parkoló is épült. Az új üvegépület alapját a Kaispeicher raktárépület képezi, alaprajzát tekintve meg is egyezik az általa megkoronázott régebbi épülettel, de az épületszerkezet kialakítása már markánsan eltér annak egyszerű, visszafogott stílusától.
 


Szoros együttműködés az izgalmas látványért

A felső rész 21 800 m2 felületű üveghomlokzatának mintegy 5000 m2-nyi része ívelt üvegekből készült, ezáltal óriási kvarckristállyá varázsolja az épületszerkezetet. Az ég, a víz és a város fényei visszatükröződnek a hatalmas üvegfelületen, ami folyamatosan változó megjelenést biztosít és még izgalmasabbá teszi a látványt.

A kivitelezése már nem volt annyira könnyed, mint maga a látvány. Az üveghomlokzat kialakítása a Josef Gartner GmbH feladata volt, akik a Guardian Glass csapatának szakértelmére hagyatkozva, velük szorosan együttműködve oldották meg a számos kihívást tartogató megbízást.
 


Üvegpremier a Guardian támogatásával

Az első kihívást a homlokzat ívelt üvegelemeinek kifejlesztése jelentette, ugyanis korábban még senki sem hajlított meg üvegtáblákat ilyen bonyolult 3D geometria szerint. A másik kihívás annak megvalósítása volt, hogy megőrizzék az üveg különböző bevonatainak funkcióit a gyártás során.

A homlokzat üvegezése low-E, ún. hőfelvétel-szabályozó bevonattal, krómtükör foltokkal és selyemszita-nyomatú kerámiamintázattal készült. Ezek közül is a hőfelvétel-szabályozó bevonat és a krómozott foltok létfontosságúak voltak az ügyfél hatékonysággal kapcsolatos előírásainak kielégítése érdekében. A Gartner aggódott, hogy a hajlító kemence magas hőmérséklete veszélyezteti majd ezeket a rétegeket, vagy hátrányosan befolyásolja azok működését. Az üveg azonban rendkívül stabilnak bizonyult a hajlítási folyamat során.
 


A Guardian Glass csapata azon túl, hogy a homlokzat tervezési szakaszában a Gartnerrel együtt dolgozott, a hajlított üveget beépítő SunGlass Srl. vállalttal is szorosan együttműködött annak érdekében, hogy hogy a hajlított üvegek hatékonyság és megjelenés (pl. a hajlított üveg formái, megjelenése és színtükrözése) tekintetében egyaránt megfeleljenek az építész előírásainak. A Guardian már a kezdetektől maximális műszaki támogatást is biztosított a projekthez: az üvegek hőtani és spektrofotometriai számítási adataival, hőterhelési elemzésekkel, illetve felbecsülhetetlenül értékes javaslatokkal és útmutatásokkal is szolgált az üveg hajlításával, valamint a bevonatos üveg kerámiafestésével kapcsolatban. Tapasztalataival és tudásbázisával nagy mértékben hozzájárult a projekt sikeréhez.

Olvass még a modern, energiahatékony üveghomlokzatokról.

További inspirációk a Guardian projektjei között.
 

Felhasznált termékek: Guardian ExtraClear® úsztatott üveg, Guardian ClimaGuard® DT hőszigetelő üveg, Guardian SunGuard® Solar Light Blue 52 napvédő üveg
Beruházó: A németországi Freie und Hansestadt Hamburg képviseletében eljáró ReGe Hamburg Project-Realisierungsgesellschaft mbH
Építész: Herzog & de Meuron
Generálkivitelező: Adamanta Grundstücks-Vermietungsgesellschaft mbH & Co. és a Hochtief Solutions AG
Homlokzat: Josef Gartner GmbH
Üvegbeépítők: SunGlass Srl, BGT Bischoff Glastechnik GmbH & Co. KG, Interpane GmbH


Guardian Glass | Web | Facebook | Instagram 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A modern üvegezés és az energia-megtakarítás

A modern üvegezés és az energia-megtakarítás

A Guardian fokozott szelektivitású hőszigetelő üvegei a legnevesebb zöldépítési szabványoknak is megfelelnek. 

Üveghomlokzat: felújítás energiatakarékosan

Üveghomlokzat: felújítás energiatakarékosan

Több mint 40 éves irodaépületet alakítottak át LEED Platinum minősítésűvé.  

Hirdetés