Több mint egy hónapos kiállítás a gazdagon fennmaradt, a történeti korszakokat jól szemléltető magyarországi zsinagógaörökségről.

Több mint egy hónapon át, szeptember 20-tól 2021. október 31-ig lesz látogatható Stuttgartban, a helyi Liszt Intézet szervezésében az Építs nekem hajlékot! – Magyar zsinagógák és közösségeik című kiállítás.

A Dohány utcai zsinagóga

Az idén Stuttgart ad otthont a Testvériesség hete nevű programsorozat számos rendezvényének, ennek apropóján a Liszt Intézet Stuttgart, Magyar Kulturális Központ felkérésére a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ kiállítást készített a gazdagon fennmaradt, az egyes történeti korszakokat jól szemléltető magyarországi zsinagógaörökségről. Az Építs nekem hajlékot! – Magyar zsinagógák és közösségeik című tárlat az épületek bemutatásával ismerteti a magyarországi zsidóság szakrális építészetét, közel egy évezred alkotásaiból válogatva mutatja be a műfaj sajátosságait, az építtető közösségeket és történetüket – írja az MMA közleménye. 

A tablókon szereplő illusztrációkat egynyelvű, német videofelvételek egészítik ki, melyeket QR-kódokon keresztül tölthetnek le a látogatók mobilkészülékeikre. A kiállítás 17 tablón keresztül mutatja be a zsinagógaörökséget.

A középkorból megjelennek a soproni zsinagógák, majd a kora-újkori Mád barokk zsinagógája. Az óbudai klasszicista zsinagógának mind a története, mind a rekonstrukciója részét képezi az anyagnak, kitekintéssel a bajai zsinagógára. A pesti „zsidó háromszög”-et alkotó Dohány, Rumbach és Kazinczy utcai zsinagógák jelentősége is nagy hangsúlyt kap. A XIX. század kupolás épületeit és Baumhorn Lipót zsinagógáit is bemutatják (Győr, Nagyvárad, Szeged, Újvidék), a nemrég felújított szabadkai zsinagóga mellett. Egy modern zsinagóga, a budapesti Hősök Temploma mellett a Teleki téri lakászsinagóga is megjelenik.

A nemrég felújított szabadkai zsinagóga

Az impozáns tablókon túl a kiállítás szerves részét képezik az Óbudai Zsinagóga gyűjteményéből származó zsidó ereklyetárgyak, a tárlathoz készült, az óbudai és a Dohány utcai zsinagóga belső tereiről és azok lenyűgöző látványáról, madártávlatból fotografált rövidfilmek, melyeket egy LCD képernyőn vetítik le, továbbá részletek láthatóak a Teleki téri mesék című, 2014-ben készült filmtrilógiából, mely az utolsó józsefvárosi – Közép-Európában is egyedülálló – imaház közösségének életét mutatja be.  

A tárlathoz képekkel gazdagon illusztrált kétnyelvű, magyar-német kiadvány is készült. 

A kiállítás kurátora Dr. Oszkó Ágnes Ivett, a tárlatot a tervek szerint – vándorkiállítás jelleggel – a jövőben több magyar intézetben is szeretnénk bemutatni. 

A tárlat szeptember 20-án 19 órakor nyílik meg a Liszt Intézet, Stuttgart, Magyar Kulturális Központban (Cím: Christophstr. 7, Stuttgart) , a megnyitón köszöntőt mond:

  • Dr. B. Szabó Dezső, a Liszt Intézet Stuttgart, Magyar Kulturális Központ igazgatója, 
  • Almássy Kornél a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatója, 
  • Székely-Gyökössy Szabolcs, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkár-helyettese, 
  • Szakmai bevezetőt tart dr. Oszkó Ágnes Ivett kurátorHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Húsbavágó versenykultusz

Húsbavágó versenykultusz

Kiállításajánló a K11-be

Széchenyi sóhaja a Godotban

Széchenyi sóhaja a Godotban

2024. február 22-én nyílik Koronczi Endre kiállítása

A következő 50 év

A következő 50 év

Építészeti kiállítás-sorozat és prezentáció a FUGÁban

Hirdetés