Hirdetés

Légy ott a kertben! címmel történeti és gyűjteményes kerteket bemutató hétvégét hirdet a Miniszterelnökség, csatlakozva a francia Rendez-vous aux jardins európai szintű kezdeményezéshez, június 4-6. között. A korábbi évek Történeti kertek, kastélyparkok napjai elnevezésű rendezvénye idén új címmel és megújult tartalommal jelentkezik. A háromnapos európai eseményen számos hazai helyszín, köztük a móri Lamberg-kastély, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély és a fertődi Esterházy-kastély kertje is várja az érdeklődőket a Szarvasi- és a Folly Arborétum mellett.

Történeti és gyűjteményes kerteket bemutató hétvégére invitálja az érdeklődőket a Légy ott a kertben! program június 4-6. között. A francia Rendez-vous aux jardins eseményhez kapcsolódó, Magyarországon a Miniszterelnökség gondozásában megrendezésre kerülő háromnapos eseményhez olyan kertek és parkok csatlakozhattak, amelyek kedvet éreztek ahhoz, hogy bepillantást engedjenek berkeikbe ezen a nyári hétvégén. A kertörökség megóvásának fontosságára rávilágító rendezvénysorozat, mely Európa csaknem minden országában követőkre talált, 2003-ban indult Franciaországban.

Az idei év témája – A szaktudás átadása – alkalmat ad arra, hogy kertészek, botanikusok és kertépítészek adhassák át ismereteiket közérthető formában az érdeklődőknek a parkokról és kertekről. Hazánkat most is több impozáns helyszín képviseli, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, a fertődi Esterházy-kastély és a móri Lamberg-kastély kertje mellett a Szarvasi- és a Folly Arborétum is kitárja kapuit a látogatók előtt.

A kezdeményezéshez különböző jellegű kertek csatlakozhattak, történeti vagy modern, gyűjteményes vagy közösségi kertek jelentkezését egyaránt várták. A rendezvénysorozat három napján pénteken hagyományosan elsősorban diákok számára szervezett, míg szombaton és vasárnap a szélesebb közönségnek szóló programok megrendezése zajlik, de akár egy-két programmal is lehetett csatlakozni. Az Európa minden zugából jelentkező kertek jellemzően vezetett kertlátogatásokkal, gyerekfoglalkozásokkal, előadásokkal, családi programokkal, kiállításokkal, koncertekkel kedveskednek látogatóiknak. A költségeket a szervezők állják, és bár a kerteket arra ösztönözték, hogy ingyenes belépést biztosítsanak a hétvége során, lehetőség van a programok belépőjegyhez kötésére is. A résztvevő helyszínek felkerültek az Európában zajló összes programot megjelenítő térképre bemutatkozó anyagaikkal, így akár azok is böngészhetnek a csodás kertek képei között, akik idén még nem tudnak személyesen elutazni, hogy meglátogassák a helyszíneket.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

1,9 milliárd forintból fejlesztik a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyt

1,9 milliárd forintból fejlesztik a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyt

Hosszabb távon összekapcsolnák a kerékpáros turizmust a kastélyturizmussal.

A (mesterséges) fény hónapja

A (mesterséges) fény hónapja

Decemberben a fényművészetet és a fényt mint építészeti témát járjuk körül

Hirdetés