A zenei beavató intézmény nagyrészt az üvegfalnak köszönheti a légiességét. 

Mérföldkőhöz érkezett a Magyar Zene Háza kivitelezése: a többemeletnyi, egyes szakaszokon közel 12 méter magas, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló üvegfal-felületet a maga nemében nemcsak Magyarországon, de egész Európában is a legnagyobb lesz.

Ez az üvegfal fogja biztosítani az épület légiességét, transzparenciáját és egyediségét – jelentette ki Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa az épület bejárásán. Igazi építészeti bravúr, hogy üveggerendák támasztják meg a hatalmas, áttetsző üvegfalat, amely az épület nyitottságának érzetét megteremtve a városligeti parkot vizuálisan összeköti majd a Zene Háza belső tereivel.

A leendő intézmény kiállító- és előadóhelyként, valamint zenepedagógiai központként, vagyis egy komplex zenei beavató intézményként működik majd – jegyezte meg Baán. A különleges szerkezeti megoldások – az üvegfal mellett az áttört, lyukacsos tetőszerkezet is ide tartozik – az egyik legfontosabb nemzetközi épületminősítési rendszer, a BREEAM környezettudatossági szempontból is példaértékűnek értékelte a kivitelezési munkálatokat és a leendő épületet. Ez azt jelenti, hogy az épület mindig csak annyi energiát használ fel, amennyi az éppen bent tartózkodó látogatók kiszolgálásához szükséges. A BREEAM minősítés figyelembe veszi sok egyéb mellett az innovációs előnyöket, a társadalmi és gazdasági fenntarthatóságot, a megközelíthetőséget vagy épp az energia- és vízgazdálkodást.

„Az intézmény funkcióját tekintve egyfajta zenei beavató intézményként a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához, a világon egyedülálló komplexitású tartalomkínálattal, a 21. századi technikán alapuló interaktív állandó és időszaki kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő rendezvényekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel” – mutatta be az intézményt a miniszteri biztos.

„A ház egyedi kinézete mögött különleges mérnöki megoldások sorozata húzódik meg:

a homlokzati üvegfal 94 darab egyedileg gyártott, osztatlan és hőszigetelt panelből áll majd, melyek az épület egyes szakaszain elérik a majdnem12 méteres magasságot is.

Ezeket a monumentális üvegelemeket speciális üvegbordák fogják megtámasztani, melyekből szintén 94 darabot szerelnek az épület szerkezetébe” – mondta el Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Fotó: Liget Budapest

Mind az üvegpanelek, mind a tartógerendák behelyezését hosszas tervezés előzte meg, hiszen az épületben fontos statikai szerep hárul rájuk – ezért a hatalmas elemek rögzítése lézerpontosságú precizitást igényel, melyen tucatnyi szakember dolgozik.

„Az egyedileg gyártott üvegbordák feladata az épületre ható vízszintes irányú erők felvétele, kivételes teherbírásukat 500 mm-es mélységük és 67,5 mm szélességük adja, az egyes elemek magassága pedig követi a tető szerkezetét, azaz azonos magasságúak lesznek a homlokzati üveggel” – emelte ki a vezérigazgató. Hozzátette, hogy a ház tervezése során a japán tervezőiroda, a Sou Fujimoto Architects és magyar partnere, az M-Teampannon 

megvizsgálta a nemzetközi madárvédelmi gyakorlatot, valamint a Magyar Madártani Egyesület ajánlásait is kikérte annak érdekében, hogy az épület áttetszősége ne veszélyeztesse a Ligetben élő madarak repülési útvonalát.

A felszín alatti – kiállítótereknek is helyet adó - szinteken is jó ütemben halad a kivitelezés, jelenleg a szakipari munkákat végzik, melynek során beépítik a gépészetet, elektromos rendszereket és a gipszkarton elemeket.

Fotó: Liget Budapest

„A Magyar Zene Háza klímabarát épület lesz, ezért már tervezési szakaszában különös hangsúlyt fektettünk a megújuló energiaforrások, speciális hűtési és fűtési rendszerek alkalmazására – jegyezte meg Gyorgyevics. – Az épület szomszédságában lévő Nagyrét egy kisebb területén 120 talajszondát helyeztek el 100 méter mélyen a föld alá, amelyek a ház környezettudatos, megújuló, geotermikus energiával történő ellátását szolgálják majd. A szondák behelyezése lezárult, jelenleg újrafüvesítjük ezt a területet, amit hamarosan újra használhat a közönség. További speciális és gazdaságos műszaki megoldás, hogy az épület hűtését távhűtéssel fogják biztosítani, melyet a szomszédos műjégpálya gépparkja szolgáltat majd.”

Arról korábban is írtunk, hogy az épület földalatti szintje a kiállítások tere lesz, többek közt átfogó zenetörténeti állandó kiállítással, és készül a magyar könnyűzene történetét feldolgozó időszaki kiállítás is. Újdonság viszont, hogy „ezen a szinten kap helyet egy úgynevezett hangdóm is.

A különleges félgömb alakú kupola térben egyedi hangtechnika hoz majd létre hangtereket, így izgalmas helyszínek zenei és képi világát ismerheti meg a látogató” – mutatott rá a ház egyik különlegességére Batta András.

Az épület földszintjén egy koncertterem és egy előadóterem, valamint egy szabadtéri színpad épül, melynek programkínálata a zene sokszínűségét tükrözi. A Magyar Zene Háza az oktatásában is szerepet vállal, az épület emeleti szintjén zenepedagógiai termek és egy digitális könyvtár helyezkedik el, amely iskolai és gyerekcsoportok számára nyújt majd átfogó programkínálatot.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Közvetlen parkkapcsolat kis ökolábnyommal

Közvetlen parkkapcsolat kis ökolábnyommal

A minusplus terve a Sara Hildén Art Museum pályázatára.

Levegőtisztító játszótér épült Varsóban

Levegőtisztító játszótér épült Varsóban

Csak napenergia és ugráló gyerekek kellenek hozzá.

Hirdetés