Hagyományos és Waldorf óvoda együttese Csehországból

Két egymásba metsző kört formál az MTA stúdió épületének alaprajza, amely egy hagyományos és egy Waldorf óvoda számára teremt élhető és jól működő tereket. Az egyszerű, mégis szimbolikus konstrukció egyszerre teremti meg az osztozás és az elkülönülés lehetőségét.  

 


Semily város új óvodája 110 gyerek, 4 óvodai csoport befogadására alkalmas, a fele hagyományos, a fele Waldorf rendszer számára biztosít helyet. A koncepció az volt, hogy közös konyhával és kiszolgáló helyiségekkel a két-két csoport egymástól függetlenül tudjon működni. A főépületen kívül közös bicikli- és kukatároló, játékraktár és egy-egy kerti pavilon alkotja a komplexumot. 

Az épület íves formája révén minimális az árnyékolás a szomszédos házak felől, a fő tömeg szeparálja az udvart a közterületi parkolótól. A csoporthelyiségek egy-egy kör alakú átrium köré rendeződnek. A centrális tér elválaszt, de egyúttal lehetővé teszi a közös foglalkozásokat, a középpontból az egész óvoda élete szemmel tartható. A kiszolgáló helyiségek boxai értelmezik, és osztják egységekre a teret. Az Ostwald-féle színskála alapszínei (piros, narancs, sárga, zöld, kék, ibolya és bíbor) jelölik az egyes egységeket.

A két óvodai szektor azonos alaprajzú, de anyag- és színhasználatában különbözik: a Waldorf óvodában minden fából van – ahogy a játékok is –; a hagyományos oviban színes kiszolgáló és tároló szekciók választják el a csoportok tereit. Minden helyiségnek van közvetlen kapcsolata a terasszal. A ráadás a tágas udvar, tele játékszerekkel, és egy mesterséges dombbal, amit az alapozáshoz kitermelt földből tömörítettek össze, és amely mindkét óvoda gyerekei számára szabadon használható. 

 

 

A szerkezet sávalapon két irányban teherhordó alaplemezen álló vasbeton oszlopokkal és falakkal készült, a külső kerület mentén acéloszlopokkal, két irányban teherhordó vasbeton födémmel, amely körben konzolosan túlnyúlik a körítő falakon. A természetes fény az üvegezett homlokzaton kívül egy-egy felülvilágítón, és 41 fénycsapdán keresztül érkezik az épületbe. A külső falburkolat HPL lemez. Az épület passzívházként működik, a fűtést levegő-víz hőszivattyús rendszer biztosítja, amely mennyezeti hűtő-fűtő hálózatot üzemeltet. 

 

Stúdió: MTA
Tervező: Marek Topič, építész, vezető tervező
Társtervező: Vratislav Ansorge, belsőépítész
Tervező csapat: Michal Pokorný
Ügyfél: Semily városa
A projekt helyszíne: Pod Vartou 858, 51301 Semily
A projekt országa: Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2022
Beépített terület: 1730 m²
Bruttó alapterület: 1298 m²
Hasznos alapterület: 1213 m²
Fotók: BoysPlayNice

 

Forrás: Linka

 

 

További rajzok és képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Közös fedél alatt

Közös fedél alatt

Hagyományos és Waldorf óvoda együttese Csehországból

Óvoda másképp

Óvoda másképp

Montessori szellemben bővített óvoda Csehországból

A játékalapú tanulás központja
  • 2023-05-19 10:00
  • Deco

A játékalapú tanulás központja

Nemzetközi óvoda, ahol minden a játékról szól

Hirdetés