Különleges birtok a Somló-hegynél

Ha ősz, akkor bor és szőlő. Ezúttal a Kreinbacher Pincészet Somló-hegyi birtokán épült Balance landmarkra hívjuk fel ismét a figyelmet, melyet Bársony István tervezett. A cikk eredetileg a OCTOGON Deco 2018/3-as lapszámában jelent meg. 
 


Itt mindenből pontosan annyi van, amennyi jól áll neki. A Kreinbacher Birtok épületegyüttese a mai napig kimagasló példája annak, hogyan lehet ötvözni a modernséget a természetközeli élménnyel és a tradíciók tiszteletével. Kortárs parkjának fókuszpontjában újdonságként foglal helyet a Balance landmark, ami Bársony István építész tervei szerint valósult meg. Ez a plasztikus, megmetszett gömbforma egész megjelenésével a kényes egyensúlyt és a vágyott harmóniát testesíti meg.

Ide már megérkezni is fantasztikus érzés. A vulkanikus tanúhegy bazaltszikláinak látványa, a hegyoldalon sorakozó, rendezett dűlők, majd a Kreinbacher Birtok tájba simuló, ugyanakkor ökotudatos szemlélettel megalkotott komplexuma kimondottan innovatív: az építészeti formák, az ötletes enteriőrök, majd a borok, a pezsgők és a gasztronómia mind egészen különleges, komplex élményt kínálnak. 

A 2002-ben alapított birtok több fázisban készült épületegyüttesét a Somló-hegy szoknyájánál 2011-ben vette birtokba a borászat, míg a vendéglátóegységek 2015-ben készültek el – de a hely azóta is folyamatosan változik, alakul.

Mára az egész terület zöldbe borult, a vasbeton szerkezetű, dombházakat idéző borászatot és pezsgőpincészetet mindenütt ápolt fű borítja, az ipari jelleg szinte csak jelzésszinten látszik – ami viszont hangsúlyosan kiemelkedik a természetes környezetből az egyedi és különleges. Mivel az épületek különböző funkciókat látnak el, karaktereik is némileg eltérnek egymástól – éppen ez a változatosság teszi az alapvetően szürke tónusokat felvonultató, Ekler Dezső tervei alapján készült épületegyüttest izgalmassá.
 


A belsőépítészeti terveket készítő Biva Inspiration csapata a hatalmas üvegfelületekkel kialakított letisztult formákat igyekezett életteli enteriőrökké alakítani. Nem csak a szálláshelyek otthonosan intim helyiségeiben, de a fogadótér, a recepció az étterem és bár közösségi terében is megjelenik a személyesség, az egyediség és a humor: a modern design darabok mellett újrahasznosított és átértelmezett bútorok teszik érzelemmel telítetté a tereket. Ezt a sajátos eklektikát letisztultabb formavilág váltja fel a borászat belső tereiben, köztük az egyedülálló térélményt kínáló kóstolóteremben, ahol hétvégén a bor- és pezsgőkóstolókat tartják. 

A 70-es évek divatját felelevenítő drótozott üvegfalak mellett a metrócsempével burkolt fürdőszobákban a rusztikus stílus is hangsúlyosan megjelenik. Philippe Starck Lavór és vödör szanitersorozatának darabjaihoz régi, autentikus sámlit is párosítottak a tervezők. 

A nappali és a háló terét a meleg hatású tölgyfapadló és a nyersbeton mennyezet hozza közös nevezőre, ugyanígy az oldalfalak is ezt a kettőséget mutatják. A betonfalat a hálóban a birtok szimbóluma, a hóvirágot ábrázoló falgrafika szelídíti meg, amihez egy tükörré avanzsált régi fa ablakkeret és egy modern konzolasztal is társul. 
 


Az ágytámla mögötti falat hordóabroncsokból készült dekoráció díszíti, ami a régi űrmértékeket jeleníti meg edukációs jelleggel. A műszerészlámpából készült olvasólámpa élénkpiros textilkábel segítségével vett modernebb fordulatot. A mezőgazdasági eszközből egy üveglap segítségével dohányzóasztal készült, amelyhez modern bútorok és egy indusztriális stílusú beton állólámpa is tartozik a nappaliban. 

Kortárs és modern, rusztikus, retro és indusztriális elemek keverednek kifinomult stílusérzékkel a szobákban. 

A borok mellett pezsgőkészítéssel is foglalkozó birtokon az impozáns kóstolóteremmel párhuzamosan egy újabb rendezvénytér is található, ahol a kortárs design bútorok mellett az üvegfalakon keresztül látványos kilátás tárul elénk.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Vízablak teheti jóval hatékonyabbá a jövő épületeit

Vízablak teheti jóval hatékonyabbá a jövő épületeit

Gutai Mátyás találmányából Tajvanon épült kísérleti ház.

Kenyában napelemes légballonból szórják a 4G-t

Kenyában napelemes légballonból szórják a 4G-t

Olcsóbb, mint a mobiltelefon torony.

Tudatos eklektika
  • 2020-07-16 09:00
  • Deco

Tudatos eklektika

Felújított lakás a belvárosban

Hirdetés