Hirdetés
  • 2021-12-20 13:00
  • Deco

Arizóna a szalonban

A pest megyei, klasszikus eleganciára és kortárs megjelenésre egyaránt törekvő grandiózus családi villa vizuális világát a harmincas években találták meg az épület tervezői.

Impozáns telekre impozáns ház illik. Olyan, ami ráadásul nemcsak kívül, de belül is nagyvonalú. A megrendelő igényeinek megfelelően mindezt klasszikus stílusban, ugyanakkor mai megfogalmazásban alkotta meg Tarjányi Ákos építész és Varró Zoltán belsőépítész. Cikkünk az Octogon Deco 2021/5-ös lapszámából.
 

Kettejüknek az 1930-as évek építészeti világát megidézve sikerült megtalálniuk egy elegáns, de mégsem túlzó megjelenést. Kellőképpen kortárs, tiszta képletet mutat a térszervezés, a belső elrendezést a praktikum jellemzi. Ehhez párosul az az elegancia és igényes anyaghasználat, amivel klasszikus színezetet kap a ház.

Véletlen egybeesés, hogy a tervezés idején debütált Varró Zoltán a német JAB Anstoetz textilcég számára készült első teljes kollekciója. A megrendelő családnak megtetszett az art deco világot megidéző design, a tervezőnek pedig lehetősége nyílt az egész házban kipróbálni új sorozatát. A szalon tapétáját például a harmincas évek kedvelt pesti mulatója, az Arizóna ihlette.
 


Mindenhova egységes szellemiségű, de az adott helyiséghez, funkcióhoz igazított tapéták, kárpitok és függönyök kerültek, amit rengeteg egyedi tervezésű bútor, lámpa és üvegfelület tesz különlegessé. Mindezek jól megfeleltek annak az alapvetésnek, hogy egy klasszikus, mégis modern, elegáns, de túlzásoktól mentes belsőt teremtsenek a villának.

A ház földszintjén található közösségi tereket – mint a szalonná avatott nappali, a konyha, étkező és a lépcsőház alkotta térbeli egységet – az eltérő anyaghasználat mellett az oszlopok, a kandalló és további belsőépítészeti elemek tagolják.

Az emelet különálló lakosztályként működik, a ház intim része, amit csak a szűkebb család használ. A fürdő és a hálószoba alkotta egység folytatja a földszinten megismert vizuális világot, miközben saját arculattal bír.


Az épület és a kert összhatása egy jól bevált, már Andrea Palladio észak-itáliai építész, szakíró óta ismert recept alapján alakult. Szükség volt ugyanis valamilyen meghatározó térelemre a méretes kertben, amit végül a hatásosan végighömpölygő Cascade vízesésben találtak meg.

Ez az impozáns elem hidalja át a kert szintkülönbségeit, ugyanakkor valódi és vizuális kapcsot teremt a főépület és a vendégek, valamint a szauna és gőz számára kialakított kerti kisház között. A medencéhez kapcsolódó építményt oszlopos átjáró köti a főépülethez, ezzel egységes arculat jöhetett létre a két rész között, mégis mindkettő saját entitással bír.
 

Helyszín: Gödöllő vonzáskörzete
Alapterület: 400 m2 + 50 m2 kisház


 

Még több és nagyobb fotóért katt a képgalériára!


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Ilyen a topdesigner karanténja
  • 2020-04-09 18:00
  • Deco

Ilyen a topdesigner karanténja

Mindig érdekes egy belsőépítész lakása. Pláne most, pláne Varró Zoltáné.

A világ legjobbjaival versenyzett a VarroDesign

A világ legjobbjaival versenyzett a VarroDesign

Varró Zoltán és csapata a világ legjobb vendéglátó-design gáláján, a New York-i Gold Key Awardson nyert díjat.

Társasház méheknek

Társasház méheknek

Milliók halnának bele, ha eltűnnének a méhek - egyre többen hívják fel a figyelmet a veszélyeztetett állapotra. Futó Patrik diplomamunkájában nemcsak erre a tényre figyel, de a természetes anyagok használatára is.

Hirdetés