Hirdetés

Az év végéhez közeledve Szász Kati, az Octogon Deco magazin főszerkesztője kiemelt 10 meghatározó belsőépítészeti projektet a 2021-ben megjelent lapszámokból. Ezúttal íme a Horváth Ágnes és Bánfalvi Koppány által tervezett Szent György-hegyi ház, amelyet korábbi cikkünk újraközlésével idézünk fel.

A Szent György-hegy összképéből pontosan annyira lóg ki ez a különleges formájú, igényesen felújított, ikonikus designbútorokkal és antik kincsekkel berendezett házikó, mint az előtte sorakozó kiviültetvény a Balaton-felvidéki táj szőlőinek sorából. Cikkünk az Octogon Deco 2021/01-es lapszámából. 
 


A Szent György-hegyi modernista nyaraló a tanúhegy házai között évtizedek óta különcként állja a rosszalló tekinteteket, felújított formájában ugyanakkor tökéletesen példázza, mennyi egyéniség és megmenthető lehetőség is lakozik azokban a modernista nyaralókban, melyek esztétikailag ma is értéket képviselnek. A meredek hegyoldalba vájt borospince – ahol eredetileg valóban borászati tevékenységet folytatott korábbi tulajdonosa – a térszinten teraszban végződött, és az erre ráhelyezett előreugró tömegben kaptak helyet a lakóterek, aminek köszönhetően a terasz félig fedett, félig nyitott lett. 

Bár a házat sokan inkább lebontották volna, annak új tulajdonosa nem így döntött. Az eredetileg belsőépítész Horváth Ágnes – a Padthai Wokbar egyik tulajdonosa, ügyvezető igazgatója – egy kirándulás alkalmával szeretett bele a festői Szent György-hegy déli oldalán fekvő Hegymagas szépségébe. Később eladó ház után kutatva talált rá a szokatlan formájú házikóra, ami aszimmetrikus hullámpala tetejével feltűnően eltért a hegy többi épületétől. A házat Bánfalvi Koppány építész segítségével újította fel, aki az eredeti tervrajzoknak alapján modernizálta az épületet. Ennek megfelelően a két eredeti állapotban megmaradt oromfalra új fedélszék került, a korhűséghez való igazodás miatt, a korábbi azbesztes hullámpala helyére pedig egy modern változat.
 


A ház összes részlete – így az oromfalak ablakai, az ékszerűen bevágott, előtetős bejárati ajtó szintén eredeti jegyek voltak, de az ajtó feltűnő piros színe révén új minőséget és hangsúlyosabb karaktert kaptak.  Szigetelése után, a pinceszinten egy modern, jakuzzis, üvegfalas borkostoló helyiséget alakítottak ki, aminek egykori funkciójára ma a két modern borhűtő utal.

A galériás első szintre került az egyterű konyha-nappali rész, a galériára pedig a hálószoba. A belső egykarú lépcsőt szintén lecserélték és a korábbi galéria helyére is új, acélszerkezetes, üvegkorlátos galéria került. A korábbi parkoló helyén, a ház pinceszinti síkjával egy vonalban, egy kisebb vendégházat is kialakítottak – a két épületrészt a kertbe vezető lépcső választja el egymástól. A ház leglátványosabb része az üvegfalas kiugró első szint, ahonnan páratlan látvány nyílik a Badacsonyra, a Szigligeti-hegységre, a Gilvesy Borászatra, az egykori Eszterházy-présházra és természetesen a Balatonra.


A hely – pontosabban a hegy – szellemében a ház lábazatán alkalmazott bazaltkövek díszítőelemként a ház belső tereiben is megjelennek. A tulajdonos eredeti szakmája és jelenlegi hobbija révén kifinomult ízléssel megkomponált, eklektikus belső tereket alkotott, rengeteg ikonikus design bútorral és dísztárggyal, amikhez összeválogatott antik, retró és mid century kiegészítőket társított.

A házhoz tartozó, lankás kertbe telepített kiviültetvénye pedig – bár ugyanúgy kordonos sorokba rendezett, mint a szőlő –, üdítő látvány és igazi kuriózum a Szent György-hegy dűlőinek rendezett szőlősorai között.
 


A teljes cikk a képgalériával ITT olvasható.
 

 


Octogon Deco Magazinunkra itt tudsz online előfizetni.

A magazin a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

A Balaton-felvidék jövőképe | TÁJTÉKA

A Balaton-felvidék jövőképe | TÁJTÉKA

A régió jó kezdeményezéseit, konfliktusait és lehetséges jövőképét vizsgálták.

A Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete

A Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete

Megjelent Krizsán András és Somogyi Győző könyve.

TÁJTÉKA – jó gyakorlatok az intelligens tájhasználat és a fenntartható életmód témakörében

TÁJTÉKA – jó gyakorlatok az intelligens tájhasználat és a fenntartható életmód témakörében

A KÉK és az ADI Stúdió kutatása a Balaton-felvidéken.

Hirdetés