Iskolabővítés Felsőörsön.

Krizsán András, az iskolabővítés tervezője éveken át Felsőörs főépítésze volt. A Balaton-felvidék építészetének avatott ismerőjének nemrég jelent meg összegző munkája, melyet mi is bemutattunk. Nem véletlen tehát, hogy a községben hiánypótló beruházás építészeti megfogalmazása során a helyi hagyományoknak nagy szerep jutott. 
 


A Malomvölgyi Általános Iskola a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tagintézménye, Felsőörsön csak alsó tagozat működik. Hosszú ideje napirenden volt egy új tornaterem építésének szükségessége. Mivel a településen hiányzott a nagyobb rendezvények megtartására alkalmas terem is, a vezetés bölcsen úgy döntött, hogy nem pusztán egy a-típusú tornateremre korlátozza a beruházást, hanem községi rendezvénytér építését tűzte ki célul. Kezdettől nyilvánvaló volt az is, hogy az új létesítménynek a meglévő általános iskola épületéhez kell csatlakoznia, mert az iskola melegítőkonyhás éttermét is a bővítményben szándékozták elhelyezni. Tervezés közben a program további két tanteremmel bővült, így egyedi igényekre szabott, komplex, a szokásostól eltérő megoldás született. 

 


A minisztériumi támogatás elnyerése után 2016-17 között zajlott a tervezés. A közbeszerzési eljárás a piaci árak változása miatt elhúzódott, csak két év elteltével indult a beruházás, amely azután egy év alatt tető alá került. 2021 decemberében adták át a többfunkciós létesítményt, amely jó svájci bicska módjára szellemes megoldásokkal szolgálja gazdáját.

A helyszín a meglévő iskola területe, melyet a mellette lévő két hosszú, keskeny telek megvásárlásával bővített az önkormányzat, ez tette lehetővé a szükséges alapterületű bővítmény elhelyezését. Az építészeti kihívást a nagy belmagasságú, 18x32 méteres tornaterem megfelelő léptékű illesztése jelentette a meglévő szárnyhoz. 

A megoldást a hét és fél méteres homlokzatmagasságú tömeg térszint alá süllyesztése adta. A terepszint alá félig bekúszó épület a déli lejtő irányába oromfalakkal fordul, így igazodva a Balaton-felvidék hagyományos építészeti látképéhez. Az egytraktusos oromfalas tömeg a Balaton-felvidéki építészeti karakter archetípusa. A tornaterem szélességéből adódóan két oromfalas tömeg zárja a kubust, a funkcióval teljes összhangban: a földszinten a kiszolgáló funkciók – öltözők, konyha, ebédlő – az emeleten egy-egy oromfal mögött egy-egy tanterem kapott helyet.
 


Az új épületrész üvegezett folyosóval csatlakozik a meglévő épülethez. Ebbe az összekötő szárnyba került a főbejárat, innen lehet megközelíteni a régi és az új épületrészt is. Mögötte védett belső udvar alakult ki, középen diófával, amely az intim udvart árnyékolja.

 


Az épületet funkcionális összetettségéből adódóan nem csak az iskola használja, községi rendezvénytérként is funkcionál, ami adott esetben bevételt is jelent a fenntartónak. Rendezvények idején a tornatermet önállóan is meg kell tudni közelíteni, ehhez külön bejáratot alakítottak ki, ezen felül a melegítőkonyhának önálló gazdasági bejárat is kellett.

 

 

A ház hagyományos szerkezetekkel épült, a nagy fesztávolságú csarnokot ragasztott fatartó hidalja át. Fölötte két oldalról egy-egy félnyereg-tető rejti a középső lapos tetőn a gépészetet, többek közt a napelemes rendszert, amellyel az épület teljesen önfenntartóan tud működni.

 


A címbeli hasonlat nem önkényes, a ház egyszerre tud sokmindent, de ez a komplexitás nem erőltetett, a koncepció és ennek eredményeként az építészeti megoldás szervesen fejlődött, alakult. A tervező okosan kihasznált minden lehetőséget, hogy a terek racionális szervezésével az adottságok függvényében a lehető legnagyobb hatékonysággal szolgálja a rendezvényeket. A tornaterem terepszint alatti végében alkalmankénti használatra színpadszerű teresedést alakított ki, az ezt kiszolgáló back stage a tornaterem, illetve étkező kiszolgáló blokkja is egyben. Az emeleten a két osztályterem egy galériáról nyílik, amely eltolható válaszfala révén szükség esetén a teremmel összenyitható, így lelátóként tud funkcionálni.

A hagyományos külső tehát korszerű, funkcionálisan jól átgondolt tereket rejt, a mindentudó ház jól érzi magát a Balaton-felvidék lankáin.

 

HRISZTO BOTEV NÉMET NEMZETISÉGI NYELVOKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA MALOMVÖLGYI TAGINTÉZMÉNYE - FELSŐÖRS

Építész : KRIZSÁN ANDRÁS DLA okl. építészmérnök / MODUM Építésziroda Kft
Megbízó: FELSŐÖRSI POLGÁRMESTERI HIVATAL / Szabó Balázs polgármester
Tervezés éve: 2016-2017
Kivitelezés: 2019-2021
Összes hasznos alapterület: 1 365,69 m2


 

További rajzok és képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A nagybetűs Balatoni Építészet 

A nagybetűs Balatoni Építészet 

Interjú Wettstein Domonkossal, a régió kutatójával

Balaton-zöld tetők alatt

Balaton-zöld tetők alatt

Nyaraló Balatonalmádiban

Badacsony újra és újra | Szalontai Ábel lencséjén keresztül

Badacsony újra és újra | Szalontai Ábel lencséjén keresztül

Fotósorozat a változó, mégis örök balatoni tájról

Hirdetés