Hirdetés

Nzambi Matee újrahasznosított műanyagból készít járó, és ezért már ENSZ-díjat is kapott.

Nzambi Matee egy 29 éves vállalkozó-feltaláló Kenya fővárosából, Nairobiból. Újabban azonban inkább mint startup-alapítót emlegetik, miután újrahasznosított műanyaghulladékból és homokból gyárt a betonnál is erősebb téglákat. A Gjenge Makers cég olcsó építkezési anyagait már használják is: a prototípus gyártósor sikeres tesztje óta a cég napi 1500 térkövet gyárt, Matee pedig az ENSZ-től kapott díjat.

„Újra kell gondolnunk, hogyan gyártunk ipari termékeket, illetve hogyan kezeljük, aminek már lejárt az élettartama – magyarázta az ENSZ Earth díjának ipari gyártás szakértője, Soraya Smaoun. – Matee építőipari innovációja megmutatja a lineáris gazdaságról a körforgásosra való átállás gazdasági és környezeti előnyeit. A termékeket és az anyagokat már nem dobjuk el használat után, hanem a lehető legtovább hasznosítjuk.”

Matee abszurdnak tartja, hogy „még mindig problémát jelent alapvető emberi szükséglet, a normális menedék biztosítása. A műanyagot rosszul használtuk, félreértettük. Óriási potenciál van benne, de az utóélete katasztrofális lehet.”

Mielőtt elindította a Gjenge Makers céget, Matee anyagtudományt tanult, és a helyi olajiparban dolgozott mérnökként. 2017-ben otthagyta a munkáját, és elkezdett kísérletezni járdákkal, műanyag és homok kombinálásával. Csomagológyáraktól ingyen szerzett hulladék anyagot, de vásárolt is más újrahasznosítóktól. A kísérletei során megértette, mely műanyagok kötődnek erősebben, majd megalkotta a tömeggyártásra alkalmas gépét.

Matee cége már több mint 20 tonna műanyag hulladékból készített járdát, főként vörös, kék, barna és zöld térkövekkel. Nemcsak a téglák hihetetlenül erősek – kétszer akkora súlyt bírnak el, mint a beton –, de a vállalkozás is izmosodik: 112 embernek ad munkát, nőknek, fiataloknak és hulladékgyűjtőknek. A Matee-t bemutató videót több mint hatvanezren látták a Youtube-on, de a jó nevű designboom magazin is írt róla.

A Young Champions of the Earth díj az ENSZ környezetvédelmi programjának fontos eleme, amely a fiatalok figyelmét a legégetőbb környezeti problémák megoldására irányítja. 2020 decemberében hét győztest hirdettek ki, akiknek a kezdeményezéseit anyagilag és mentorálással is támogatják. A díj 2017-es bevezetése óta 28 új kezdeményezést díjaztak a Föld minden szegletéből.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

15 startup került be a BME inkubációs programjába

15 startup került be a BME inkubációs programjába

A csapatok eddig mintegy 175 millió forint befektetéshez jutottak.

Ültess ceruzát, fa lesz belőle!

Ültess ceruzát, fa lesz belőle!

A Sprout nevű dán startup megalkotta a jövő ceruzáját.

Kenyában napelemes légballonból szórják a 4G-t

Kenyában napelemes légballonból szórják a 4G-t

Olcsóbb, mint a mobiltelefon torony.

Hirdetés