A Mad Dog Hangár

Hitka András tervezte Mad Dog Coffee Hangár nem fancy belvárosi szórakozóhely, hanem irodai kávézó, mégis elnyerte 2022-ben az Év közösségi tere díjat. Az újrahasznosítás jegyében kreatív gesztusokkal humanizált teret az OCTOGON magazin 184-es (2023/4-es) lapszámában mutattuk be.
 

 

Évek óta értetlenül nézem, ahogy a magyar építőipar és céges megrendelői loholnak a nyugat-európai és amerikai falanszter után és mindent megtesznek azért, hogy itthon is kiépítsék azt a lelketlen és steril irodaház-világot, amiről nyilvánvaló, hogy nem a humanista kiteljesedést, az emberhez méltó környezet megteremtését szolgálja, hanem kizárólag a munkaerő maximális kihasználását, a kapitalista kizsákmányolás 21. századi formáját – itt már nem szénporos arcú gyerekek mászkálnak bányákban, hanem drága öltönybe és kosztümbe öltözött középvezetők éjszakáznak a monitor lágy sugárzásában.

A Váci út valóságos manöken-kifutója lett ezeknek a csillogó-villogó komputer-házaknak, melyek az alkalmazottjaik életidejét processzálják a lehető legoptimistább bevételi oldalt mutató Excelekbe. De hogy ne legyek túlságosan igazságtalan, meg kell hagyni, hogy építészeink manapság már megtanulták kicsit kiszínezni ezeket az irdatlan számítógépeket, tetszetős formákat, csinos kanyarulatokat, kalandos ablakkiosztásokat firkantva a lényegileg állandó fém-üveg kubusokra.

És talán itt a lényeg: a Covid sokkja óta egyre nagyobb az igény arra, hogy ezek a munkahelyek a hatékonyságon túl emberi környezetet is teremtsenek. Hogy a home office-hoz kényszerűen hozzászokott munkaerő ne érezze high-tech börtönnek a munkahelyét. Ennek a törekvésnek az egyik fő terepe az irodaház kávézója, és 2022-ben éppen egy ilyen irodaházi kávézó, a Hitka András tervezte Mad Dog Coffee Hangár kapta meg az Év közösségi tere díjat.

 


A főportával egy légtérben működő kávézó eleve jó adottságokkal indul, úgy is mint 8 méteres belmagasság és körbefutó üveghomlokzat. A csempézett pult és mögötte a viharvertnek tűnő betonfal azonnal kellemes kontrasztot képez a sok fémmel és üveggel felszerelt, mindig tükörtiszta irodai környezettel szemben – a second handet keblére ölelő berlini terek jutnak eszembe.

Ahogy körülnézek, egyre több részleten tűnik fel az újrahasznosítás kéznyoma, egyfajta posztapokaliptikus vidámság – ebben a világban már nem készül több tárgy, a létezőkből kell összerakni az új tereket. Kör alakúra szegett, eredetileg négyzet alakú ipari perzsaszőnyegek, régi lámpaburák és foszlott bőrkanapék vesznek körül. És csak ekkor – szinte utólag – veszem észre a fejem felett lebegő óriási tárgyat: egy Kamov KA-26 típusú szovjet helikoptert. A gépet a nyolcvanas évek óta nem gyártják, de hazánkban akkoriban nagyon népszerű volt a mezőgazdaságban: permetezésre használták – innen a tréfás neve: kukacbombázó.

Az eredetileg 2200 kg-os helikoptert jócskán ki kellett belezni, hogy 750 kilósra fogyva biztonságosan függhessen a kávézó emberek feje felett, és ahogy körbenézek, látom is a kiszerelt alkatrészeket: asztallábként. Ha az volt a cél, hogy ellenpontot képezzünk az irodaházak világára jellemző embertelen hatékonyságának, akkor telitalálat: ez a hetvenes évekbeli szovjet masina igazán hatékonytalan, és emiatt emberi, de nem csak az: szerethető is, kicsit bumfordi, mintha egy kamaszfiú álma valósult volna meg nagyban. Érdemes elkávézgatni alatta.

 

Tervezési terület: 193 m2
Tervezés: 2022
Kivitelezés: 2022
Belsőépítész tervező: Hitka András
3D látványtervező: Zengővári Attila

 

 

Hitka András | Facebook | Instagram

 

 
Az OCTOGON magazin 184-es (2023/4-es) új lapszámában sok egyéb mellett a BIS Építész Iroda tervezte Verno House-ról, a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház műemléki megújításáról, a 18. Velencei Építészeti Biennáléról és a FOKA-öbölben épülő Danubio lakóparkról (T2.a Építésziroda) is olvashattok.


Magazinunkra itt lehet online előfizetni.

 

 


 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kávézó kukacbombázóval

Kávézó kukacbombázóval

A Mad Dog Hangár

Kamera és kávé egy pultból

Kamera és kávé egy pultból

Egy fotós bolt születése.

Ilyen lett a Royal Guard Cafe a Budavári Palota újjászületett Főőrség épületében

Ilyen lett a Royal Guard Cafe a Budavári Palota újjászületett Főőrség épületében

A Budavári Palotanegyed szívében, újjáépített Főőrség május 14-én megnyitotta kapuit a látogatók előtt.

Hirdetés