Vajon lesz, aki elvégzi a kivitelezési munkát?

2021 a lakásfelújítások éve lehet, amennyiben a nagyfokú munkaerőhiánnyal sújtott kivitelezői szegmens bírni fogja a megbízók rohamát – erre lehet következtetni az újHÁZ Centrum által végzett nem reprezentatív kutatásából.

2021. január elsejétől életbe léptek az új otthonteremtési támogatások, melyek közül kiemelkedik a CSOK tetőtérbeépítésre történő felhasználása, az 50 százalékos felújítási támogatás és az 5 százalékos újépítésű lakásokra vonatkozó áfacsökkentés. Az újHÁZ Centrum képzett értékesítő munkatársaival várja az érdeklődőket kereskedéseiben és már most biztosak abban, hogy a támogatások mindegyike jelentős mértékben hozzá tud majd járulni ahhoz, hogy az építőipar az idei évben dinamikus növekedésnek induljon.
 

Új Ház Centrum

„Nem túlzás azt állítani, hogy a családok körében elképesztő méreteket ölt a felújítási láz, már a múlt év végén megrohamozták a kivitelezőket, hogy 2021-es munkákra lekössék őket”

– húzzák alá, utalva a közelmúltban végzett nem reprezentatív kutatásukra. Az újHÁZ Centrum gödi és nagymarosi kereskedése, a Piramis Építőház Kft által szakkivitelezői vásárlóik körében készített kérdőíves felmérés rávilágított arra, hogy a kivitelezők 45 százaléka két hónapra előre be van táblázva, 39 százalékuknak a munkái 2-4 hónap közötti időtartamra vannak lekötve, 16 százalékuk azonban már csak több mint négy hónapos várakozási idő mellett tud projekteket elvállalni.  Éppen ezért meglátásuk szerint érdemes mindkét félnek tudatos tárgyalásokat folytatnia a sikeres kivitelezés érdekében.

Tudatosság a szerződéskötéskor és az építőanyag-választáskor

Az újHÁZ Centrum szakértői a kutatás eredményei alapján fokozódó keresletet prognosztizálnak. Éppen ezért azt javasolják, hogy mind a megbízók, mind pedig a kivitelezők törekedjenek arra, hogy minél hamarabb megkössék a szerződéseket, különösen a beltéri felújítási munkálatok esetében. A vállalat 2020-as márkakutatása ugyanis rávilágított arra, hogy a megbízók körében legnépszerűbbek a belsőtér átalakításához kapcsolódó felújítási tervek, így gipszkartonozáshoz, hangszigeteléshez, dekorkövek felhelyezéséhez kapcsolódnak, de szintén kiemelkedően sokan érdeklődnek majd a hideg- és melegburkolás, valamint a fürdőszoba felújítás iránt. Ezen munkálatok esetében akár a négyhónapos várakozási időnél is hosszabb intervallummal ajánlatos a családoknak terveznie.

Új Ház Centrum

 

A kivitelezők többsége jelenleg úgy látja, az áremelkedés oka a bérek, az építőanyag árak, illetve a rezsiköltségek emelkedésében keresendő. Ennek ellenére a kivitelezők közel harmada úgy véli, tavalyi bevételeit akár 25 százalékkal is növelni tudja, 48 százalékuk azonban nem számít lényeges változásra. százból hét szakember prognosztizálja azt, hogy forgalma 25-50 százalékkal bővül, három százalék pedig ennél is magasabb bevételnövekedést jósol. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Így kalkulálj, ha felújítanád az otthonodat

Így kalkulálj, ha felújítanád az otthonodat

Virtuális otthonfelújítási kisokost indított az újHÁZ Centrum.

Jön a felújítási boom

Jön a felújítási boom

Vajon lesz, aki elvégzi a kivitelezési munkát?

Ilyen, amikor az építészhallgatók a Tokaji borvidéken alkotnak

Ilyen, amikor az építészhallgatók a Tokaji borvidéken alkotnak

Ilyen volt a 3. Hello Wood Építész Mustra.

Hirdetés