Józan formálású, léptékében, anyaghasználatában a helyhez és tájhoz alkalmazkodó épület

Kedves László Könyvműhelye gondozásában tavaly megjelent Salgótarján modern építészete 1945-1990 című hiánypótló sétakönyv 2023-ban az OCTOGON online-ra költözik: minden hónapban egy, a szerző, Hartmann Gergely és a kiadó-szerkesztő Kedves László által kiemelt salgótarjáni épületet mutatunk be – Gulyás Attila nagyszerű fotóival – egy precízen kigondolt ritmus mentén. Ezúttal íme a Ifjúsági és Művelődési Ház (ma Gerelyes Endre Művelődési Ház).

Különleges színfolt a város építészeti térképen a zagyvapálfalvai ifjúsági és művelődési ház. Magyar Géza egy izgalmas, ám mégis józan formálású, léptékében, anyaghasználatában a helyhez és tájhoz alkalmazkodó épületet tervezett.


Belső tereinek szövedéke átlátható, mégis változatos. A 200 főre méretezett nagyterem mellett klubhelyiség, játékterem, kiállítótér, büfé, könyvtár és kamaraterem is található benne. Utóbbinak nézőtére és színpada a négyzet alakú alaprajz átlójára fűződik fel. Az így kialakult enteriőr már-már kápolnaszerű hangulatot árasztott.

A Somogyi Pál által tervezett belsőépítészetben ezen kívül is számos figyelemre méltó részletet találunk. A homlokzaton eredetileg természetes anyagokat alkalmaztak: barnára pácolt fafelületek váltották egymást fehérre meszelt téglával. Az íves sarkok tovább oldották a tömeget. Az utólagos hőszigetelés elhelyezésekor bár igyekeztek az eredeti anyagváltásokat színváltásokkal helyettesíteni, az összhatás mégis sokat romlott. Az épület tájba illesztését a vasbetonból formált, ritmikusan megszakított mellvédek, külső lépcsők, támfalak és egy kis amfiteátrum teszi teljessé.  

 

Ifjúsági és Művelődési Ház (ma Gerelyes Endre Művelődési Ház) – Salgótarján, Gorkij körút, Barátság utca 2.
Tervező: Magyar Géza (Lakóterv)
Épült: 1977

Kedves László Könyvműhelye újabb kötettel jelentkezett. A Salgótarján modern építészetét bemutató kötet hiánypótló kuriózum, Hartmann Gergely írásai és Gulyás Attila fotói méltó mementót állítanak a különleges huszadik századi építészeti skanzennek, amely többé-kevésbé máig funkcionál. Hogy mennyire, arról a sétakönyvvel a zsebében bárki meggyőződhet, és érdemes is útra kelni.

Korábbi cikkünk erre a linkre kattintva olvasható.

Tiszta Amerika


Kedves László Könyvműhelye gondozásában megjelent Salgótarján modern építészete 1945-1990 című kötet többek között az ISBN könyv+galériában is megvásárolható erre a linkre kattintva

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tiszta Amerika

Tiszta Amerika

Salgótarján modern építészete 1945-1990.

Tanösvény a városban? Naná!

Tanösvény a városban? Naná!

Kortárs térhasználat Salgótarjánban.

Betemetett völgyhíd kiásására készülnek Salgótarjánban

Betemetett völgyhíd kiásására készülnek Salgótarjánban

Folyamatban van az engedélyek beszerzése.

Hirdetés