Hirdetés

Ezzel a módszerrel a koronavírus-járvány által termelt többlethulladék csökkenthető.

A PPE-maszkok használata drámaian megnövekedett a koronavírus-járvány miatt, világszerte mintegy 6,8 milliárd darabot használnak naponta.

A Science of the Total Environment című tudományos lapban megjelent tanulmány az első kutatás, mely az eldobható orvosi maszkok lehetséges építőipari felhasználását vizsgálja.

A melbourne-i RMIT Egyetem kutatói által kitalált kétsávos út egy kilométerének elkészítéséhez mintegy hárommillió arcmaszkot lehet felhasználni, mely 93 tonnányival csökkentené a szeméttelepre kerülő hulladék mennyiségét – írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portál cikke.

A Science of the Total Environment című tudományos lapban megjelent tanulmány az első kutatás, mely

az eldobható orvosi maszkok lehetséges építőipari felhasználását vizsgálja. 

Mohammad Saberian, a tanulmány vezető szerzője szerint multidiszciplináris és együttműködésen alapuló megközelítésekre van szükség a Covid-19 környezeti hatásainak mérsékléséhez, különösen a használt PPE-maszkok felszámolásához.

„A kutatás eredeti célja az egyszerhasználatos maszkok útépítésben való alkalmazhatóságának vizsgálata volt, de aztán nagy örömünkre kiderült, hogy nem egyszerűen használható, de valódi építészeti haszna is van" – mondta Saberian.

Az utak négy rétegből állnak: védőréteg, alapréteg, kötőréteg és kopóréteg (aszfalt). Mindegyik rétegnek egyszerre kell erősnek és rugalmasnak is lennie, hogy ellenálljanak a nehéz járművek nyomásának és ne repedjenek meg. A feldolgozott építési törmelék potenciálisan az első három alaprétegben használható. Az optimális arány egy százaléknyi arcmaszk és 99 százaléknyi törmelék – állapították meg a szakértők.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az ismeretlen IPARTERV nyomában I.

Az ismeretlen IPARTERV nyomában I.

A MOME hallgatóinak kiállítása a Magyar Építészeti Múzeumban

A biztonságosabb közlekedésért

A biztonságosabb közlekedésért

Felsős diákok mobilitási biztonságérzetét vizsgálta a MOME Innovációs Központ

 Kutatóállomás a lombok között

Kutatóállomás a lombok között

Az IAAC obszervatóriuma egy barcelonai erdőben. 

Hirdetés