Hirdetés

Átfogó fejlesztés történik a kecskeméti Kodály Intézetnél, melynek első lépése a kolostorépület külső felújítása

Műemlékileg védett és új épületek ötvözete valósulhat meg 2022-re a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének átfogó fejlesztése során. A beruházás 3 épületet érint: az intézménynek otthont adó kolostort, a hozzá tartozó oszlopokon álló épületet és a Kada Elek Közgazdasági Szakgimnáziumot.  

A kolostor, a hozzá tartozó, oszlopokon álló épület és a Kada Elek Közgazdasági Szakgimnázium épületét érinti a 2022-ig megvalósuló, átfogó fejelsztés. Első ütemben a műemléki védettség alatt álló kolostorépület tetőszerkezete és homlokzata újul meg, majd ezt követi a teljes belső felújítása és korszerűsítése a műemléki értékek megőrzésével. A Rudolf-laktanyába költöző Kada Elek Szakgimnázium jelenlegi helyén új kollégiumi épületrészt és hangversenytermet, valamint könyvtárat és archívumi raktárterületet alakítanak ki.

A fejlesztés átfogó megoldást jelent az intézmény infrastrukturális hátterének biztosítására. A nemzetközi elvárásoknak és normáknak megfelelő színvonalú oktatási és kutatási körülmények megteremtése mellett a hallgatói létszám növelésére is lehetőségük nyílik. A fejlesztés hozzájárul a Zeneakadémia fontos küldetésének eléréséhez, hogy intézményük "a kodályi alapokon nyugvó magyar ének-zene oktatás valódi fellegvárává váljon." - emelte ki a Zeneakadémia rektora. A város legrégebbi épületének, a 13. század végén épült kolostornak a felújításával az utókornak nemcsak egy intézményt, hanem ezzel együtt "a tudományt és a művészeteket, a zene szeretetét is továbbörökíthetik."

"Kecskemét történelmi belvárosában, egy megszentelt helyen épületeket tervezni egyrészt óriási megtiszteltetés, de egyben óriási felelősség is." - hangsúlyozta Mányi István építész

A Modern Városok Program keretében zajló, 4,2 milliárd forintos beruházás előkészítéseként 2018-ban a Kodály Intézet ideiglenes helyre, a Református Ókollégium épületébe költözött, miközben a Zeneakadémia több közbeszerzési eljárást folytatott le. Az építészeti koncepció a Mányi Építész Stúdió nevéhez kötődik. 
 

forrás: MTI

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A WING lett a legjobb magyarországi fejlesztő

A WING lett a legjobb magyarországi fejlesztő

A Real Estate Awardson a WING nyerte a „Legjobb fejlesztő Magyarországon” és a „Legjobb irodafejlesztő Magyarországon” díjakat.

Olasz sztárépítész páros készített installációt az LG standjára az IFA-n

Olasz sztárépítész páros készített installációt az LG standjára az IFA-n

A művészet inspirálja a technológiát, a technológia pedig teljessé teszi a művészetet.

Már a föld felett zajlik a Metropolitan Garden építése

Már a föld felett zajlik a Metropolitan Garden építése

A pinceszint elkészültével megkezdődtek a földfelszín feletti munkálatok.

Hirdetés