Hirdetés

A legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelel.

Pár évvel ezelőtt szomorú időszakot éltek meg a Silver Oak Pincészet tulajdonosai a kaliforniai Napa-völgyben, amikor az USA leghíresebb borvidékén tűz ütött ki, a birtok pedig leégett. Igyekeztek azonban esélyt kovácsolni a tragédiából és úgy építették fel a borászatot, hogy a világ legszigorúbb fenntarthatósági előírásainak is megfeleljen.

Az épület megkapta a világ egyik legnívósabb zöldépület osztályozó rendszerének (LEED) Platinum minősítését, emellett pedig a 100%-ban önfenntartó és környezetkímélő épületek elterjesztését célzó The Living Building Challenge tanúsítványát is elnyerte, és ezzel is világelső lett: pincészet korábban soha nem kapott még ilyen minősítést.

Az újratervezéssel a Piechota Architecture építészirodát bízták meg, a fenntarthatósági követelmények megvalósításáért pedig a Thornton Tomasetti nemzetközi mérnökiroda felelt.

A családi tulajdonban lévő borászatot az 1970-es évek elején alapították, közel 105 hektáron gazdálkodnak, és kizárólag Cabernet Sauvignont állítanak elő.

A pincészet épülete a legnagyobb a világon, amely valaha a Living Building Challenge tanúsítványt megkapta,

és megfelel az LBC hét pontból álló, szigorú követelményrendszernek, amely a telephelyre, a vízfelhasználásra, a felhasznált építőanyagokra, a természetvédelemre, az egészségvédelemre, a méltányosságra és az épület külsejére állapít meg előírásokat. A tervezés és a kivitelezés együttesen öt évet vett igénybe.

A több mint 9000 négyzetméternyi területen két épület található, az egyik a termeléssel és az ehhez kapcsolódó adminisztrációval kapcsolatos funkcióknak ad helyet, a másik pedig rendezvényeknek és borkóstolóknak a helyszínéül szolgál. A fenntarthatóság jegyében például tetőtéri napelemek biztosítják a pincészet összes energiaszükségletét, a fűtést pedig napenergiás rendszerrel és CO2 hőszivattyúval oldották meg. A vízfogyasztás minimalizálásáért a víz újrafelhasználását biztosító vízkezelő rendszer felel, újrahasznosítják az esővizet és a szennyvizet is. 

Forrás: Silver Oak Winery
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Felére csökkentik az ólom határértéket az ivóvízben

Felére csökkentik az ólom határértéket az ivóvízben

A minőség javulása mellett a műanyaghulladék mennyiségének csökkentését is várják az intézkedéstől.

Norvégiában már elektromos autóból vesznek többet

Norvégiában már elektromos autóból vesznek többet

Elsőként haladta meg az 50 százalékot az eladott elektromos autók száma.

Kezdjük pozitív példákkal az évet az Okos Város Online Példatár segítségével!

Kezdjük pozitív példákkal az évet az Okos Város Online Példatár segítségével!

A Lechner Tudásközpont által létrehozott példatárban már 1000 innovatív megoldást ismerhetünk meg.

Hirdetés