A DANUrB+ Interreg program a regionális és települési fenntarthatóság erősítését szolgálja.

A BME Építészmérnöki Karának Urbanisztika Tanszéke másodjára nyerte el egy nagy Interreg program vezetését, a DANUrB - Danube Urban Brand projektet, amelyben a KÉK - Kortárs Építészeti Központ Alapítvány is kiemelt partnerként vesz részt. 

A projekt kick-off konferenciáját szeptember végén tartották, száz fővel az online térben. Az ezzel elindult és 2022-ig tartó program a 2017-2019 között sikeresen megvalósult DANUrB projekt folytatása.

Célja a dunai identitás erősítése, és egy közös kulturális hálózat és turisztikai márkanév létrehozása.

Ezeket a célokat a projekt a Duna menti települések és nemzetek kapcsolatainak támogatásával, valamint a rejtett kulturális és társadalmi értékek jobb gazdasági és társadalmi megtérülésén keresztül kívánja elérni. 

Mindkét sikeres pályázatot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Urbanisztika Tanszéke nyújtotta be az Interreg Duna Transznacionális Program (DTP) felhívására, így a BME vezetheti a hat kelet-közép európai egyetem és tizenhárom szakmai partner által alkotott konzorciumot. A programhoz további huszonnégy szervezet kapcsolódik, jellemzően olyan önkormányzatok, vagy helyi fejlesztésekben érdekelt partnerek, amelyek haszonélvezői lehetnek a Duna jelentette kulturális erőforrások jobb kihasználásának. 

A negyvenhárom partner most találkozott először, így a kick-off konferencián egy nap alatt közel ötven előadás hangzott el: ezek között rövid bemutatkozások és hosszabb témafelvetések is voltak. A konferencia során a bemutatkozó partnerek révén egy térképen lehetett nyomon követni, merre járunk épp: a nap végére Pozsonytól a Duna-deltáig összeértek a különböző nemzetek és települések. Bolgár biciklis felfedezők, román kutatások a határmenti Duna-vidékről, szerb köztéri fesztiválok, horvát iskolák dunai tanórákkal, bajai halászlé és magyar fejlesztési lehetőségek, valamint a Csallóközt meghatározó Duna-ágak is bemutatásra kerültek negyvenöt másik témával egyetemben. 

Az EU Duna Régió stratégiája a Fekete-erdőtől egészen a Fekete-tengerig húzódó térséget kapcsolja össze. A régió tizennégy országa az Európai Bizottság támogatásával közös projekteket és akciókat hozhat létre az operatív programban meghatározott célok mentén.

A DANUrB és a DANUrB+ program a kis és közepes méretű folyóparti városok kulturális lehetőségeinek erősítésére koncentrál, a Duna erőforrásainak és kulturális gazdagságának felhasználásával. A többéves program projektjeinek fő célkitűzése egy átfogó térbeli- kulturális hálózat, az „Európai Kulturális Sétány” létrehozása, amely összeköti az összes Duna menti közösséget, és ezeket egy márkanév alatt egyetlen turisztikai célpontként egyesíti.

Tematikus útvonalakat és fejlesztési lehetőségeket kínál, ami növelheti a látogatók számát, meghosszabbítva, és kulturális tartalommal töltve meg a régióban töltött idejüket.

A projekt a települések épített és kulturális erőforrásait tárja fel neves műszaki egyetemek kutatásai révén. Akcióterveket alkot arra, hogy egyes ma még kihasználatlan, vagy alulhasznosított építészeti, illetve kulturális emlékeket, infrastruktúrákat miként lehet transznacionális kontextusban újraértelmezni, újfajta kulturális hasznosításra a közösség bevonásával alkalmassá tenni. Speciális hangsúlyt kaphatnak az ipari emlékek, a kommunizmus időszakából ránk maradt épületek és műtárgyak, de korábbi korok kereskedelmi és védelmi emlékei, vagy a ma még élő hagyományok is.

A DANUrB+ az előző projekt tanulságaira és az ott elkészült DANUrB Stratégiára építve hat ország Duna menti településeinek és mikrorégióinak turisztikai és vállalkozói lehetőségeit kívánja elősegíteni, nagy hangsúlyt fektetve konkrét örökség-felértékelő kezdeményezések elindítására.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elkészült Koppenhága új oázisa

Elkészült Koppenhága új oázisa

A COBE befejezte az Opera Parkot

Felhők a fejünk felett, vagy óriási lehetőség? 

Felhők a fejünk felett, vagy óriási lehetőség? 

A Főváros tanulmányterve Rákosrendezőre

Hirdetés