Hirdetés

Kis léptékű üdülőhely a Rintala Eggertsson és a Studio NN tervei alapján

Kalsholmenen, egy alig 100 m hosszú szigeten, a norvég szárazföldtől mintegy 20 km-re, garantáltan megtalálják a számításaikat azok, akik elvonulásra és magányra vágynak. Bár a szigeten 1919 óta működik világítótorony, 1993-ban automatizálták a működését, így azóta csak karbantartók és alkalmi kirándulók bukkannak fel néha napján. Ide építkezett a Rintala Eggertsson és a Studio NN
 

A négy alacsonyan fekvő menedékház és a hozzájuk tartozó szaunakabin a csupasz sziklához simulnak, közel a tenger széléhez. A sziget domborzata és az épületek U alakú elrendezése azonban védelmet nyújt az időnként zord időjárással és a háborgó elemekkel szemben.


A projekt két, egyaránt két hétig tartó tervezési és építési műhelymunka során jött létre. A kulcsfontosságú tervezési döntéseket mind a helyszínen hoztak meg 1:1 méretarányban. A kunyhók rendkívül puritán szerkezetűek, a padló, a falak és a tető tömör fenyőfából készültek. Acélelemek kizárólag alul, az épületek sziklához való rögzítésénél voltak szükségesek. Miután az épületek egy évig a helyükön álltak, kátrány és lenolaj keverékével festették le őket, hogy színükben illeszkedjenek a sziklához. Ez a védőréteg a röviddel a projekt befejezése után készült fényképeken még nem látszik. 
 


  

Forrás: Detail
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy lakatlan sziget puritán menedékházai

Egy lakatlan sziget puritán menedékházai

Kis léptékű üdülőhely a Rintala Eggertsson és a Studio NN tervei alapján

Az építészet megfagyott zene

Az építészet megfagyott zene

Ilyen munkahelyet még nem látott a világ: egy jazz-zenész megálmodta, norvég építészek pedig megvalósították.

Látványos drónvideó készült a megújuló Citadelláról

Látványos drónvideó készült a megújuló Citadelláról

A Citadellára tervezett szerethető közpark még távol van, de a Várkapitányság felvétele így is roppant látványos.

Hirdetés