Gyalogos híd nyerte a Czech Architecture Award 2023-at

Csehországban, Litomyšl-ban járunk, ahol az EHL & KOUMAR ARCHITEKTI egyszerű, ám hiánypótló gyalogoshídja nyerte el a 2022-as Cseh Építészeti Díj első helyezését. Az 1981-es felüljáró helyén épült, lifttel ellátott új gyalogos híd akadálymentes gyalogos megközelítést biztosít a város két pontja között, amelyet egy forgalmas autópálya szel át.  

"Egy jó híd olyan, mint egy jótett egy kegyetlen világban, önzetlen közérdekű befektetés , az emberek és a helyek összekapcsolásának módja, amelyet úgy terveztek meg, hogy élményt nyújtson a használóinak, és kellemes legyen ránézni. Litomyšl új gyaloghídja pontosan ezt testesíti meg: az építészet, a mérnöki munka és az urbanisztika meggyőző szintézise, amely a város két szegletét köti össze; olyan, mint a prágai Károly-híd korabeli változata” – áll a zsűri közleményében. 


Az 57 m hosszú könnyed acélszerkezetet masszív, látszóbetonból készült pillérek támasztják alá. A híd szerkezetét alátámasztó lifttorony a történelmi központ felé vezető eredeti lépcső tengelyében helyezkedik el, új, ikonikus jelet képez a városszövetben. A torony egy új beton lépcsőházban folytatódik. A hegesztett acél hídszerkezet egyetlen kéttámaszú gerenda, konzolosan túlnyújtott végekkel. A híd hosszirányú gerendái Vierendel-tartók, amelyeket keresztirányú gerendák kötnek össze. A választott szerkezetnek köszönhetően a gyalogos híd védelmet nyújt a rossz időjárás ellen, és vonzó kilátást nyújt a Loučná folyóra. Az építmány korlátja rozsdamentes acélból készült. A világítás kiemeli a könnyed acélszerkezet és a látszóbeton közötti kontrasztot. Az egyszerű szerkezetet a liftbejáratoknál és a lifttorony hátsó falán Ivana Šrámková grafikái színesítik.

 

„A híd nem hivalkodó és nem is visszahúzódó, pontosan olyan, amire ezen a helyen szükség van. Nem tesz fel kérdéseket, nem ébreszt homályos kétségeket szándékával kapcsolatban. Nem több önmagánál, ami manapság ritka tulajdonság” – írja a zsűri közleményében. 

Studió: EHL & KOUMAR ARCHITEKTI | Web | Facebook 
Tervezők: Lukáš Ehl, Tomáš Koumar, Ladislav Dvořák, Ladislav Šašek
Megbízó: Litomyšl városa
Befejezés éve: 2022
Fotók: Tomáš Souček
Grafika: Ivana Šrámková
Világítástervezés: Ladislav Tikovský
Tájépítészet: Mikoláš Vavřín


Forrás: Linka
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Századfordulós villa modern kényelemmel

Századfordulós villa modern kényelemmel

Villa 1906 – a cseh Karnet architekti iroda munkája.

Séta a kőfejtő felett

Séta a kőfejtő felett

Tájba illesztett sétautak cseh módra.

Így isznak bort a csehek

Így isznak bort a csehek

Pincészet Reistenben, az ORA stúdió munkája.

Hirdetés