Itt tényleg van lépcső a családi mennyországba.

Hirdetés

Első ránézésre a Led Zeppelin Stairway to Heaven című dala juthat az ember eszébe erről a lakásról: csak elindulunk az udvarról, és szépen felsétálunk a mennyországba. A tervezők gondolatmenetében is volt valami átvitt, ők ugyanis egyetlen hosszú lépcsővel szerették volna elérni, hogy a feljáró igazi családegyesítő funkciót töltsön be.

A japán Nendo építésziroda tökéletes szimbólumként használta a lépcsőt, amikor megbízást kapott egy többgenerációs család otthonának megtervezésére. Egy ilyen családban az egyik legnagyobb kihívást a generációs különbségekből adódó súrlódások kiküszöbölése jelenti, a

Nendo ezért alkotott egy „hamis” lépcsőt, amely az összetartozást, a családi „mennyországot” szimbolizálja, de a szimbólumon kívül semmilyen funkcióval nem bír.

A Stairway House névre keresztelt épületben ehelyett az egyik szintről a másikra történő mozgáshoz a valódi lépcsőt elrejtették a szerkezetben, amely egyúttal játszótér a család nyolc macskájának is. Az idős házaspár a földszinten él, hogy könnyebben hozzáférhessenek lakóhelyükhöz, a fiatalabbak pedig az első és a második emeletet vették birtokukba.

A lépcső tehát nemcsak a belső teret kapcsolja össze udvarral, a házat pedig a környezetével, hanem összeköti a különböző generációkat is. Az acélból és betonból készült lépcsőt a család zöld növényzettel futtatta be, a tiszta, fehér belső tér pedig a minimalizmus klasszikus példája, könnyű és tágas teret teremtve Tokió egy sűrűn lakott, zsúfolt részén.

Ezen túlmenően a szellősséget az építőiroda üvegfalakkal biztosította, a ház lépcsője pedig egy gyengéd figyelmeztetés arra, hogy ebben az otthonban senki nincs egyedül, a családegyesítés megtörtént.

Forrás: Nendo




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Itt a bizonyíték: 19 négyzetméter is elég

Itt a bizonyíték: 19 négyzetméter is elég

Még a térérzetre és a helyiségek szeparálására is gondolt a tokiói építész.   

Ezt a halászhajót designerek dolgozták ki, nem véletlenül

Ezt a halászhajót designerek dolgozták ki, nem véletlenül

Valódi mestermű lett a japán Shofukumaru hajó.

Ebben a házban tényleg eggyé válsz a természettel

Ebben a házban tényleg eggyé válsz a természettel

Világításból is csak annyi van, amennyit a nap ad.

Hirdetés