Hirdetés

Képesszé a balatonaligai pártüdülőről

Hernád Géza képesszéjét 2019-ben közöltük nyomtatásban, az OCTOGON magazin 151-es (2019/3-as) lapszámában. Azóta sokminden történt Aligán, és történik még ma is, folyamatosan. A helyiek küzdenek a part megmaradásáért, környezetvédelmi tanulmány készült, az Építész Szakkollégium alkotóhéten foglalkozott a hajdani pártüdülővel, a magasparti szállodára újabb tervváltozatok láttak napvilágot. A történet még nem jutott el a végkifejletig, most júliusi Balaton-tematikánk jegyében idézzük fel a pusztulás megejtő képeit.
 

 

Az aligai magaspart kivételes helyszín, hosszában, madárperspektívából látunk rá a Balatonra. Alatta a hajdani pártüdülő területe nem mindennapi múlttal rendelkezik, ráadásul a kevés megmaradt, összefüggő, szabadon látogatható zöld partszakaszok egyike – volt.  Amióta napvilágot láttak a magaspartra tervezett monumentális szálloda tervei, illetve parcellázták az alatta húzódó partszakaszt, a környék lakossága minden eszközt megragad, hogy a túlzó beruházást megakadályozza. A terület történetéről 2022-ben oldalunkon Zöldi Anna írt részletesen, archív felvételek mellett Walton Eszter fotográfus képeivel kísérve. A pusztulásában is értéket mutató rom-romantika számtalan amatőr és profi fényképészt megérintett, ezúttal egy másik fotós, Hernád Géza kamerájának szemszögéből pillanthatunk Aligára.

 

A Kádár-sziget – a számára épített kis félszigetről pecázott a pártfőtitkár, Kádár János

Egy szabadúszó fotós Budapestről, aki a napi munkában fogja a digitális kamerát, csinál száz képet, aztán hazamegy. Olykor viszont átlép egy másik világba, megragad egy másik, egy 8x10 inches nagyformátumú analóg műszaki kamerát, amivel valódi filmre készít képeket – többnyire egy beállításról csak egyet. Hernád Géza számára egy-egy ilyen alkotói folyamat évekig tart, vagyis „mire összejön 40 kép, az eltart két-három évig”. Az aligai pártüdülőt 2017-ben kezdte fotózni.

 

 

„Megragadott ez a rothadó, pusztuló építészeti világ. Az első napon kilenc képet csináltam reggel héttől este hétig, amivel megdöntöttem a saját rekordomat”

 

 

 

 

 

 

 

 „Ez a munka inkább a tömörítésről szól. Lényeges, hogy mindez leülepedjen az emberben”

 

 

 

 

 

Az OCTOGON 151. lapszámában többek között az újpesti Új Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont,  Nagykőrös új piaca, a lengyelországi kvadráns ház, az angyalföldi Klapka Központ és egy hűvösvölgyi családi ház kapott helyet., és más, izgalmas témákról is olvashattok!


Magazinunkra itt tudsz online előfizetni. 
 

 

 

A teljes képesszé a galériában nézhető végig!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy eltűnőben lévő építészeti valóság

Egy eltűnőben lévő építészeti valóság

Képesszé a balatonaligai pártüdülőről

Elkészült a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem új Csörsz utcai tömbje

Elkészült a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem új Csörsz utcai tömbje

Az épületet átadták, a napokban pedig megkezdődik az egyetemi oktatás is

Portugál hagyományok kortárs köntösben

Portugál hagyományok kortárs köntösben

Zöld csempés álomház Lisszabonból

Hirdetés