Hirdetés

Hat építész hat családi házat tervezett kötetlenül, merev szabályok és költségplafon nélkül.

Hat Pyxis-építész, hat családi ház. Kötetlenül, tilalomfák, merev szabályok és költségplafon nélkül – hogyan élték meg a belső pályázatot, hogyan születtek a tervek, és mi lesz ezekkel a friss gondolatokkal később?

Belső pályázattá fejlődött egy egyszerű ötlet a Pyxis Nautica építészcsapatában. A szikrát az egyikük lobbantotta be, amikor ki akart rajzolni magából egy házat. Ebből lett aztán egy játékos, mégis teljesen komoly feladat:

az iroda mind a hat építésze tervezzen egy-egy családi házat, amelyben szívesen lakna. Az épület elhelyezkedésére, telepítésére, méretére és költségkeretére, és semmi egyébre nincs megkötés.

A házakat vázlattervi szinten, alaprajzokkal, 3D-modellel és részletes valósághű látványtervekkel dolgozták ki, a többi valós munkaák közti szünetekben, néhány hét alatt. Mindegyik terv egy-egy fontos kérdést feszegetett:

 • Balatonfüredi ház: Le kell-e választani a garázst a lakófunkciótól, vagy ülhet ott az étkezőasztalnál a többi családtaggal a szeretett kocsi?
 • Budaligeti ház: Milyen az egyszerű alaprajzú, egyszerű szerkezetű egyszintes ház?
 • Köveskáli ház: Mennyire jó ötlet egy egész tájegység „elskanzenesítése”, és hogyan lehet más kultúrák építészetét adaptálni hazánkba?
 • Pasaréti villa: Lehet egy családi ház egyterű, és ha igen, akkor hogyan lehet megőrizni a különböző funkciók intimitását?
 • Pécsi ház: Hol ér véget egy ház? Részei-e még az épületnek az azt körülvevő épített tárgyak? Milyen egy centrális terű, felülvilágítós nappaliban lenni?
 • Pilisszentkereszti ház: Lehet egy házon belül úgy leválasztani egy funkciót, hogy csak kültéren keresztül lehessen megközelíteni azt?

Kompakt ház, Pilisszentkereszt

Egy megkötés nélküli belső pályázat meghatározó eleme, hogy kizökkentsen a napi munka rutinjából, visszaidézze az egyetemi évek szabadságérzetét, párbeszéd induljon a projektről az irodán belül, jó esetben pedig akár a potenciális megrendelőkkel is. Bár nagyon eltérő tervek születtek, határozottan jelen vannak az iroda szemléletét meghatározó közös értékek, alapelvek: a természettel való kapcsolat megteremtése, a lakótér fontosságának hangsúlyozása, világos, szellős térszervezés.

De hogyan zajlott maga a tervezés?

A folyamatban meghatározó szerepet töltött be a progresszivitás és a játékosság, mégis téttel bírt a feladat. Ki kellett lépni a szokásos gondolati sablonokból, hogy el lehessen képzelni egy valós házat, ami bemutatásra érdemes alaprajzzal, látványtervvel, rövid leírással.

Az otthon, az ideális otthon mindenki számára más jelent, szerencsés esetben a tulajdonos a saját személyiségét öntheti terekbe, illetve családja életmódjához idomuló tereket terveztethet.

A játékos ember háza Pécsett

Ebben a belső pályázatban a tervezők személyes irányvonalai kerültek felszínre, kijöttek a finom különbségek gondolkodásban, téralkotásban és -formálásban. Akad ház, amelynél az alaprajzi gondolat volt erős, és olyan is, ahol a környezetbe illeszkedés. A belső pályázat másik erősségét a kötetlen, felszabadult tervezés mellett tehát az egyéni gondolatok hangsúlyos megjelenése jelentette.

Ezekben a kérdésekben óhatatlanul is állást foglalt a tervező, és ugyan ezek nem feltétlenül „a helyes válaszok”, de mindenképpen átgondolásra érdemes felvetések.

Sokszor már a tervezési folyamat igen korai fázisában jelentkeznek erős gondolatok, amelyek kijelölik a projekt főbb csapásait – jellemzően ezeken utána csapatként dolgoznak tovább, amivel viszont sok egyéni gondolat maradhat rejtve. Ezeket a gondolatokat most meg lehetett élni, végig lehetett vinni, és kész állapotában lett minden terv véleményezhető.

Testet ölt a gondolat

A terveken érezhető a tervező közösség kortárs építészeti szellemisége, a főbb, emlékezetes karakterjegyek pedig többféleképpen  is fennmaradhatnak. Tapasztalat, hogy a hasonló ötletmagok akár tudat alatt befolyásolhatnak egy-egy későbbi projektet, egyes részletek beépülhetnek egy új tervbe, belesimulhatnak egy feszesebb tervezési koncepcióba.

Hamarosan a családi ház belső pályázat is kézzel fogható eredményt hozhat, a tervek nyomán ugyanis konkrét felkérések is érkeztek az irodához, így – ha nem is ennyire szabad és kötetlen formában – a most felszínre került ötletek közül több is megvalósulhat majd.

A galériában kattints a képre a legjobb méretért!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

BEST OF Deco 2023 | A kígyók ellenszere
 • 2024-01-01 13:00
 • Deco

BEST OF Deco 2023 | A kígyók ellenszere

Hosszúkás telek oldalhatáron álló beépítéssel.

Kreatív fantázia, avagy a kígyók ellenszere
 • 2023-12-13 09:00
 • Deco

Kreatív fantázia, avagy a kígyók ellenszere

Hosszúkás telek oldalhatáron álló beépítéssel.

A szépség oltára
 • 2023-11-29 10:00
 • Deco

A szépség oltára

Zenon Clinic a Breitner-házban

Hirdetés