Hirdetés

Először mutatkozik be képzőművészként a spanyol fővárosban.

A spanyol származású világhírű sztárépítész, Santiago Calatrava képzőművészeti alkotásaiból nyílt kiállítás a madridi Marlborough galériában. A neofuturisztikus épületeiről ismert Calatrava először mutatkozik be képzőművészként a spanyol fővárosban, ahol 45 alkotását állítják ki.

Santiago Calatrava - Fotó: The Daily Beast

A szobrokat, kerámiákat és rajzokat "a természet és a szerves formák" inspirálták, amelyek jól felismerhető módon reflektálnak építészeti munkáira is - olvasható a galéria ismertetőjében. 

A Svájcban élő építész első tárlatát 2001-ben láthatta a nagyközönség. Azóta olyan helyszíneken rendeztek kiállítást alkotásaiból, mint a New York-i Metropolitan múzeum  és a szentpétervári Hermitage múzeum. Santiago Calatrava nevéhez számos emblematikus épület fűződik világszerte, ő tervezte többek között a New York egyik új jelképének ígérkező, 111 méter hosszú, Oculusnak nevezett bevásárlóközponttal és gyalogos-aluljáróval kombinált pályaudvart, amely a 2001-es terrortámadásban lerombolt ikertornyok helyén épített új felhőkarcolók tövében található. Legutóbbi munkája a világ legmagasabb felhőkarcolója, amelynek átadását a 2020-as dubaji világkiállításra időzítik az építtetők.

Az elmúlt években a botrányok sem kerülték el: idén augusztusban az olasz számvevőszék 78 ezer euró (25,9 millió forintnyi) pénzbírság megfizetésére kötelezte az építészt, aki az ítélet szerint hanyagul tervezte meg a velencei Canal Grande fölött átívelő negyedik hidat, ugyanis üveg lépcsőfokain többen elestek és megsérültek. Három éve a spanyol legfelső bíróság ítélete alapján 2,9 millió eurós kártérítést kellett fizetnie, mert az általa tervezett oviedói kongresszusi palota egyik lelátója összeomlott az épület építése közben.

Forrás: MTI
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Több Bondnyi műtárgylopás | „Popművészeti” relációk

Több Bondnyi műtárgylopás | „Popművészeti” relációk

Újabb izgalmas filmes-képzőművészeti kapcsolódások, sorozatunk évzáró részében.

Lámpás Manhattenben

Lámpás Manhattenben

Elkészült Santiago Calatrava Szent Miklósnak szentelt ortodox temploma a World Trade Center lerombolt ikertornyai helyén.

Modern megalitok

Modern megalitok

Gigantikus szabadtéri alkotások kerülnek Szaúd-Arábiába, az új Művészetek Völgyébe.

Hirdetés