Hirdetés

Miközben a NASA nagy erőkkel kutatja a Holdon való létezés lehetőségeit, a dán Bjarke Ingels Group a projekthez kapcsolódóan elkészített egy kunyhó koncepciót, amely a Holdon való lakhatás lehetséges formája lehetne. Ebben a kunyhóban a NASA kutatócsoportját szállásolnák el első körben, akik a tervek szerint 2024-ben landolnának a Holdon.

Ütős csapat állt össze a a Holdon való lakhatás vizsgálatára: a projektben a NASA és a BIG mellett részt vesz az ICON, az innovatív építési technológiák szakértője és a SEArch+, amely az űr jobb megértéséhez dolgoz ki különféle koncepciókat.

A cél egy olyan űrközpontú építési rendszer kifejlesztése, amely a jövőben lehetővé tenné a Holdon való építkezést. 

A Project Olympus hatalmas mérföldkőnek tekinthető, hiszen ez az első olyan kísérlet, amelyben azt vizsgálják, miképp lehetne építkezni egy földön túli területen. Bjarke Ingels a projektről elmondta, hogy a tervezéskor a „formgiving” tervezési szóból indultak ki, ami szó szerint azt jelenti, hogy formát adnak valaminek, ami eddig még nem kapott formát. Különféle nyomtatási technológiákkal tesztelik majd a Hold talajszimulánsát, ez pedig elvezethet egy olyan infrastruktúrához, amely a holdpor borította felszínen is lehetővé teszi az építkezést. Ha sikeres lesz a projekt, soha nem látott magasságokba emelheti a tudományt, a technológiát és az építészetet.

Bizonyos értelemben építettünk már a Földön kívül, tekintve, hogy az ISS-t (Nemzetközi Űrállomás), sőt annak közvetlen elődeit is kint, a Föld körüli pályán keringve szerelték össze, de kétségtelenül egy, a Holdra nyomtatott kunyhó közelebb állna a hagyományos építészethez.

Forrás: Designboom
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Minőségi alapanyagok - a korszerű házépítés záloga

Minőségi alapanyagok - a korszerű házépítés záloga

Házat építeni komoly vállalkozás, hiszen az elkészült épület évtizedekig otthonunkként szolgál. Mészáros Gábor, a chocoMe alapítója az egyrétegű energiahatékony Ytong falazóelemek mellett döntött.

Építkezés egyrétegű energiahatékony falazóelemmel

Építkezés egyrétegű energiahatékony falazóelemmel

Időtálló családi ház építésére egyrétegű energiahatékony falszerkezet a tökéletes választás.

Nem drágítja érdemben az építkezést a közel nulla energiaigény bevezetése

Nem drágítja érdemben az építkezést a közel nulla energiaigény bevezetése

Jövőre jön a 25 százalékos szabály; félni felesleges tőle, viszont megéri körültekintőnek lenni.  

Nincs találat!

Hirdetés