Funkcionális, egyszerű otthont teremteni egy kreatív gondolkodású, vállalkozást vezető család számára – ezt a feladatot kapta, és oldotta meg betonházával a The Grid Architects építésziroda.

The Grid Architects építész és belsőépítész stúdiót Indiában alapította Snehal Suthar és Bhadri Suthar. Munkáikkal, melyek abszolút nem az aktuális divatot követik, spirituális utazásra invitálják ügyfeleiket. A Beton Brut elnevezésű projekt esetében a megrendelő, vállalkozást üzemeltető, kreatív család olyan otthont szeretett volna, ahol a közösségi terek mellett az individuumnak is jut elég hely. A fő építőanyag a beton volt, amit többféle puha, meleg, színes felülettel lágyítottak.

 

 

A tervezés során az éghajlat miatt fontos szempont volt, hogy az épület kellőképp védve legyen az erős napfénytől és hőtől. Ehhez a vizuális alapötletet az indiai nő klasszikus, titokzatos képe adta, aki finom kelmék védelmében éli mindennapjait. A Beton Brut-ban az anyag őszinte egyszerűsége lép előtérbe: csupasz beton, geometrikus formavilág, monokromatikus színpaletta, tömbszerű megjelenés jellemzi. Mindezt hagyományos, finom indiai elemek puhítják, az erős, rideg (neo)brutalista stílushoz lágy érzelmesség párosul.

 

 

A nap elleni védelmet az épületstruktúra célzott átszabásával oldották meg. A klasszikus doboz formát átvágták, az így kapott szerkezet légiesebb, a meghagyott méretes túlnyúlások árnyékolják a házat. A háromszögletű födémnek köszönhetően olyan kertrészek, kis teraszok is helyet kaptak az épület zárt rendszerében, amelyek a fák védelmében, buja növényzetű, zöld szigetekként törik meg az enteriőrt.

 

 

Vizuálisan a viszonylag szűk bejárattól a központi, parkosított udvar felé haladva tágul ki a tér. Itt találhatók a szociális helyiségek és az idős szülők hálószobája, míg a többi háló és gardrób az emeleten kapott helyet. A tudatos tervezés jóvoltából minden lakótér közvetlenül kapcsolódik a lépcsőzetes elrendezésű teraszhoz, vagy kertrészhez. Az esztétikusan tagolt enteriőrt indiai tárgyak, fafaragványok, installációk fűszerezik, ennek legszembeötlőbb darabja a nappali falára elhelyezett jharokha (falfülke), amelyből a földszintre pillanthatunk le. Az egyszerű, letisztult vonalvezetésű bútorok kellemes színfoltjai a berendezésnek.

 

 

A betonnak a zsaluzat ad mintázatot, míg szürkeségét, keménységét a felhasznált melegbarna teakfa, valamint a sárga, a bordó, a zöld és a bézs főleg textileken megjelenő árnyalatok oldják. Az otthonos hangulat, pozitív életérzés megteremtésében jelentős szerepe van az ablakokon és felülvilágítókon át beömlő természetes fénynek is.

 

 

A Beton Brut körül gondosan megtervezett kert frissességgel tölti meg a házat és környezetét. Szárazságtűrő növényeket telepítettek a napsugárzásnak különösen kitett teraszokra, míg az árnyékosabb részeket és a belteret dús lombozatú zöld uralja, ami kellemes árnyékot és párás levegőt is biztosít a házban.

 

 

A The Grid Architects építészei egyfajta vizuális üzenetnek szánták a Beton Brut épületét, olyannak, amely kifejezi a kapcsolatot az épített környezet és az ember, a város és a természet között. Kattints a galériára a további részletekért!

 

 

The Grid Architects | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: ArchDaily

 

Még több kép a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A beton lágy érzelmessége

A beton lágy érzelmessége

Funkcionális, egyszerű otthont teremteni egy kreatív gondolkodású, vállalkozást vezető család számára – ezt a feladatot kapta, és oldotta meg betonházával a The Grid Architects építésziroda.

A mindenség körforgása | Leo Rooftop

A mindenség körforgása | Leo Rooftop

Megérkezett a Zodiákus koktélkollekció.

Tervek a Városháza parkra – Csépke Tamás, Skrabák Zoltán

Tervek a Városháza parkra – Csépke Tamás, Skrabák Zoltán

Csépke Tamás és Skrabák Zoltán okleveles építészek megvételt nyert pályázata.

Hirdetés