A 107 méter magas Helix torony 2025-re készülhet el.

Szabadtéri amfiteátrum, termelői piac és sok-sok nyilvános tér egy kettős spirál által ihletett 107 méter magas torony mellett, avagy az Amazon bemutatta az új központjának terveit – írja a CNN. A technológiai óriás HQ2 projektről beszél, miután a mostani helyszín, a virginiai Arlington a második székház lesz a cég seattle-i központja után.

Több mint három éve jelentette be az Amazon, hogy tovább terjeszkedik a seattle-i székhelyén túl is, és most már jócskán halad az építkezés Virginiában is. A PenPlace nevű projekt további 260 ezer négyzetméter irodaterületet biztosít három 22 emeletes épületben. A központi épület az NBBJ építésziroda tervezte Helix nevű üvegtorony lesz, rajta a virginiai Blue Ridge-hegységben őshonos fákkal, két túraútvonallal, benne „alternatív munkakörnyezettel”

„Mindent megteszünk, hogy összekössük az embereket a természettel” – mondta Dale Alberda vezető építész és igazgató egy videointerjúban, hozzátéve, hogy a „tervezés célja a természet és a tudomány szimbolizálása. Egy sor beltéri átriumot és kertet építünk, ahol szintén lehet majd dolgozni.”

A terv sétányok és gyalogos terek hálózatát is magában foglalja, de közel ezer kerékpárt is tárolhatnak majd a helyszínen. A parkoló a talajszint alá kerül, így a közvetlen környéken nem közlekednek majd járművek.

A Helix egyes részeit eleve közösségi térnek szánják, de legalább havonta kétszer az egész épület nyitott lesz a nyilvánosság számára.

Egy hektárnyi közterületet is terveznek: művészeti installációkat, közösségi füves területeket és 250 férőhelyes amfiteátrumot kínál. Az sem mellékes, hogy az épület a LEED minősítési rendszer legmagasabb, Platinum fokozatát célozza meg, az áramellátást például megújuló energiából fedezik majd, bár ezt talán mondani sem kell manapság. Ha minden a tervnek megfelelően megy, az építkezés 2025-re befejeződhet.

„Ha jól csináljuk, az ide érkezőknek nem is feltétlenül kell tudniuk, hogy az Amazon HQ területén vannak” – utalt Alberda a tervükben hangsúlyos közösségi élményre.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kettős spirál ihlette az új Amazon központot

Kettős spirál ihlette az új Amazon központot

A 107 méter magas Helix torony 2025-re készülhet el.

2030-ra kabonsemleges lesz az Apple

2030-ra kabonsemleges lesz az Apple

A többi technológiai óriásnál is nagyok a vállalások.

Három városmajornyi közpark épül Csepelen

Három városmajornyi közpark épül Csepelen

A pályázaton nyertes s73 Tájépítész Stúdióval megkötötték a szerződést a Csepeli közpark részletes tervezésére.

Hirdetés