A KREA Design Iskola 2020/2021-es tanévben végzett hallgatóinak diplomamunkái: Bayer Bence belsőépítész-enteriőrtervező

Bayer Bence egy saját maga által előzetesen meghatározott, fiktív célcsoport: közösségi és edukációs színházzal foglalkozó színtársulat részére tervezett közösségi tereket a Pap-szigeti Kemping területén, ahol a munka, hivatás, család és magánélet harmóniáját meg tudják teremteni, és az oda látogatóknak is lehetőséget nyújtanak a a közös játékra, gondolkodásra és alkotásra. Legfőbb inspirációját a Bauhaus színházi eszméi jelentették, miközben igyekezett a helyszín adottságait is maximális empátiával kezelni.

A KREA Design Iskola enteriőrdesigner – belsőépítész képzésének idei végzős diplomafeladata alapgondolatáról ebben a cikkben írtunk.

Az elképzelt társulat a színház újszerű formájának megvalósításán munkálkodik, egy edukációs és közösségi színházat hoz létre, ahol a passzív nézőből aktív résztvevő válhat. Ez speciális igényeket jelent, úgy kívánják bevonni a nézőt, hogy megélje és használja a teret. Az ehhez szükséges tér megalkotáásnak építészeti eszközei a nyitott térszervezés, a mobilitás, a multifunkcionalitás, a kinti és belső terek közötti átjárhatóság kialakítása. A különböző terek lehetőséget teremtenek nemcsak a színészi játékra, de a szociális interakcióra, az emberi kapcsolódásokra, a közösségi élményekre is, mindezek mellett pedig ellátják a magánéleti funkciókat is. 

A Bauhaus inspirálta designban meghatározó szerepe van az egyszerű, letisztult geometrikus formavilágnak, a kiegyensúlyozott arányrendszernek és a három alapszín és időtálló anyagok használatának. Az ebben a szellemben kialakított, könnyen kezelhető és értelmezhető terek nyitottságot fejeznek ki a természet és az emberek felé, és megteremtik a közös élmények, találkozások és játék lehetőségét.

 

A kemping teljes területén három nagy zónát alakított ki a tervező. A privát zóna a főbejárattól a lehető távolabb, a terület szélére került, az intimitás megteremtése érdekében. A félprivát, munka-zóna ettől beljebb, a bejárathoz közelebb került, de még kellő távolságban ahhoz, hogy a nyugalmat biztosítsa hisz a koncentrálást segítheti, ha nem a legzajosabb környezetben vannak ezek az épületek. A nyílt zóna, vagyis a közösségi terek a sziget belső területein találhatóak, ezzel is elősegítve a találkozásokat, együttlétet a külső zónákból érkezők számára. Ezzel a terek kapcsolódása, átjárhatóságának lehetősége is növelhető, hiszen több oldalról csatlakoznak egymáshoz, miközben kapcsolatuk van a privát zónákkal is. A különböző épületcsoportok között néhány helyen a kis esőbeálló vagy a tűzrakó átalakításával több funkciós közösségi találkozó pontokat helyezett el, melyek összeköttetést teremtenek a területek között.

 

 

A stíluskoncepció alapjául az alábbi idézet szolgált:

„Nem kell új geometriákat feltalálni, ami egyszerű, funkcionális és szép az időtálló és ellátja a funkcióját, könnyű megérteni, közvetlen, be tud vonni másokat is.” (Tatiana Bilbao)
 

 

 

A tervezett épületekre jellemző a geometrikus, főként kubisztikus elemek használata, helyenként ívelt formákkal felpuhítva, sokszor játékos szemléletmódban. Egyszerű, de megfelelő arányú befogadó tereket alkot, törekedve az átalakíthatóságra és a racionális formatervezésre. Mivel alapvetően nincsenek nagy terek az épületekben, ezért több funkciót is be kell tudniuk fogadni. A geometrikus formavilág áll kontrasztban a természet organikus rendszerével, úgy, hogy közben nagy üveg felületekkel, teraszoknyit felé.  

A színtársulat is alternatív módon értelmezi a színjátszást ezért szeretném úgy kialakítani a közösségi tereket, hogy úgymond bárhol és bármikor lehessen színházi játék, hogy mind kint mind bent lehessen színházat csinálni ezért nagy a multifunkcionalitás és mobilitás jelentősége. (részlet a műleírásból)

 

lakóbungaló

 

Az épületek cölöpökön vagy beton pilléreken állnak, ez az áradás veszélye miatt is indokolt, de a természetes környezetből is kevesebb helyet foglalnak Kialakításuknál nagy szerepet kapnak a teraszok, és a nyitható, fémvázas, megfelelően árnyékolt üvegfelületek. Elhelyezésüknél fontos szempont a tájolás, nemcsak az összkép, de a benapozottság révén elért kedvező épületfizikai hatások, és energia takarékosság (természetes fény, nyári hűtés, téli fűtés) szempontjából.

Konzulens tanárok: Bodrogi Fanni, Hitka András

 

 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Közösségi tér Szentendrén, a Pap-szigeten

Közösségi tér Szentendrén, a Pap-szigeten

A KREA Design Iskola 2020/2021-es tanévben végzett hallgatóinak diplomamunkái: Bayer Bence belsőépítész-enteriőrtervező

Fenntarthatóság és közösségi tértervezés a KREA-ban

Fenntarthatóság és közösségi tértervezés a KREA-ban

Egy építészeti koncepció kialakításakor a törzsi közösségekből is sokat meríthetünk, mert a közösségi létezés egyidős az emberiséggel.

Lányoknak a konyhában a helye?

Lányoknak a konyhában a helye?

A girlscanscan kollektíva kísérleti nyári konyhájában a posztszocialista Budapest kerül terítékre

Hirdetés