A fény és az építészet szimbiózisáról tartott lebilincselő előadást az elismert építész, Omar Gandhi a Daylight Talks előadássorozat részeként

A 2023-ban Koppenhágában megrendezett UIA Építészek Világkongresszusának részeként a Daylight and Architecture a Dán Királyi Akadémiával együttműködve látta vendégül Omar Gandhit, a Daylight Talks egyik előadóját. A beszélgetés az UIA2023CPH három Daylight Talks előadásának egyike volt, és a Dán Királyi Akadémia rektora, Lene Dammand Lund vezette.

 

Omar Gandhi díjnyertes építész, aki az építészetben alkalmazott sajátos és előremutató megközelítéséről híres. A funkcionalitást, fenntarthatóságot és esztétikát zökkenőmentesen ötvöző, változatos projektportfóliójával Gandhi rendszeresen feszegeti az építészeti tervezés határait. Kiválóság iránti elkötelezettsége számos elismerést és kitüntetést nyert már meg neki mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren.

„A fény, mint építészeti narratíva használata” címmel tartott informatív előadása azt vizsgálta mélyebben, hogyan alakítja át a fény építészeti szempontból a tereket. Az esemény során a résztvevők betekintést nyertek abba a kreatív folyamatba, ami a fényt, mint történetmesélő elemet tervezi és integrálja be az építészetbe.
 

Gandhi Kanada vidéki részén kisebb családok számára tervezett, szerény költségvetésű otthonokon keresztül mutatta be, hogy a fény és a táj figyelembevételével hogyan lehet olyan épületeket létrehozni, amelyek nemcsak a funkciójukat látják el, hanem történetet is hordoznak.

Gandhi beszélt a fény költői aspektusairól, kitérve arra is, hogyan képes érzelmeket kiváltani, benyomásokat erősíteni és az építészeti narratívák szerves részévé válni.

A résztvevők Gandhi portfólióján keresztül, mélyreható esettanulmányok segítségével tehettek vizuális utazást, amely során sikeres példákat láthattak arra, hogyan válik a természetes fény központi tervezési elemmé. Az előadást követően a résztvevők közvetlenül kérdezhettek Omar Gandhitól, mélyebben megértve így fény és az építészet közötti árnyalt kölcsönhatást.

Ebben a Q&A szekcióban Gandhi kifejtette, hogy szerinte a fény az az elem, amely reményt, egészséget és lelket visz az építészetbe és az épületekbe – „Van-e bárki is, akit elszomorít, ha süt a nap?” – kérdezte. Hozzátette: az igazi művészet az, hogy úgy ünnepeljünk valamit, jelent esetben a fényt, hogy közben az irányításunk alatt is marad. Hiszen a természetes fény az egészséges épületek kulcsfontosságú eleme, de a túl sok ártalmas is lehet.
 


Az UIA Építészek Világkongresszusán Dorte Mandrup (Northern Light) és a Grafton Architects (The Geography of Hope) két további Daylight Talks előadást tartott.

Omar Gandhi Daylight Talkja ITT tekinthető meg újra.
 

A Daylight Talks kurzusokon elismert szakemberek osztják meg gondolataikat és tapasztalataikat, amelyekkel nemcsak az építészek és tervezők, de az egyetemisták számára is értékes információkkal szolgálnak az építészet új megközelítésével kapcsolatban. A beszélgetéseket a VELUX Cégcsoport szervezi az egyes építészeti iskolákkal együttműködve, a Nemzetközi Építészszövetség (UIA) és az Európai Építészeti Oktatási Szövetség (EAAE) támogatásával. A Daylight Talks a Daylight & Architecture globális tudásmegosztó kezdeményezés része, amely a napfény építészeti integrálását segíti elő. A korábbi előadások a Daylight in architecture as a constructive spatial force (daylightandarchitecture.com) oldalon visszanézhetők.

 


Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

„Az építészetbe a fény hoz lüktetést” (X)

„Az építészetbe a fény hoz lüktetést” (X)

A fény és az építészet szimbiózisáról tartott lebilincselő előadást az elismert építész, Omar Gandhi a Daylight Talks előadássorozat részeként

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Fény és fa uralja Matty Matheson séf torontói éttermét.

A gyöngy – a tudomány, kultúra művészet eszenciája

A gyöngy – a tudomány, kultúra művészet eszenciája

A Páricsy és Társai Építésziroda munkája az MTA Tudománytér pályázatára.

Hirdetés