Hirdetés

Fény és fa uralja Matty Matheson séf torontói éttermét.

A kanadai Omar Gandhi Architect boltozatos faburkolattal tervezett éttermet Matty Matheson séfnek, Torontó belvárosába. A Prime Seafood Palace névre keresztelt vendéglátóhely – a stúdió szavaival élve – „fénnyel elárasztott fa katedrális, melynek vázát a városképbe jól illeszkedő, átlagos téglaépület adja”. Az étterem egyedileg gyártott famunkáját a Coolican & Company jegyzi.

„Úgy hiszem, mindannyian más és más ötlettel ültünk a tervezőasztalhoz, de szerettük volna, ha egy olyan teret teremtünk, ami igazi meglepetés egy forgalmas utcában álló, egészen szerény, újépítésű, városi épületben” – jegyezte meg Omar Gandhi.

 

Az étterem főbejáratát kis kertrész választja el az utcától. A Torontó-szerte jellegzetes téglaépület homlokzatát fehérre festették, az étterem főétkezőjét a mennyezetről aláfüggesztett, fehér, boltozatos faburkolat uralja. „Helyi, természetes alapanyagokból épített vendéglátóhelyet szerettünk volna létrehozni, időtlen, a trendektől független terekkel” – mesél a részletekről az új-skóciai építésziroda.

 

 

A kiindulási pont a fa és fény kettőse volt, ennek megfelelően a főterem függesztett, fehér juharfa lamelláival optikailag megnyújtották a teret az ablakok felé. A bútorokat Matheson nagyapjának Prince Edward Island-en lévő étterme alapján bőrrel vonták be, míg a tetőablakon át beeső fényt a mennyezeten végighúzódó „faburkolatú felhő” szűri meg. Sőt, még a dupla belmagasságú, betonfalú, akadálymentesített mellékhelyiség is a tető ablakán át kap természetes megvilágítást. A helyiség további érdekessége Brandon Gore Erie-tó formájú mosdókagylója, közepén a Matheson farmját jelölő rézmunkával.

 

 

A főétkezőt tagoló fakorlát szintén függőlegesen rácsozott, a helyiség enteriőrjét sárgaréz elemek és lámpák színesítik. A teret tovább tágítja a bár teljes hosszában futó, konzolos szerkezetű, fa boltozat. A pult melletti átjárón keresztül egy privát étkezőbe jutunk, a másik oldalról pedig egy rámpán át a nyitott konyhába. Az étterem hátsó étkezője Ontario faházait idézi – a többitől némileg eltérő részletekkel operál: helyet kapott itt egy fatüzelésű kályha, a falakat tömör falapokkal burkolták, az udvar felé nyitott, üvegezett a homlokzata.

 

 

Az Omar Gandhi Architect-nél megálmodott fény-fa párosának homogenitását csak a finomívű réz, a hatalmas üvegtáblák és a lágy bőr részletek törik meg. A beeső fénnyel frigyre lépett, keresztben-hosszában lamellás, máshol tömör, natúr faburkolat légiessége vonzza-mozgatja a tekintetet, ahogy végignyújtózik a Prime Seafood Palace terein. Pont úgy, ahogy egy igazi katedrálisban.

 

 

Omar Gandhi Architect | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: DeZeen

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Tengeri herkentyűk katedrálisa

Fény és fa uralja Matty Matheson séf torontói éttermét.

Vannak már ötletek arra, hogyan ne fulladjon bele Új-Delhi a szmogba

Vannak már ötletek arra, hogyan ne fulladjon bele Új-Delhi a szmogba

Egy indiai építésziroda légtisztító tornyokkal orvosolná a kritikus helyzetet.

Várhatóan 2025-re fejeződik be a füzéri vár felújítása

Várhatóan 2025-re fejeződik be a füzéri vár felújítása

A felújítás első üteme óta 280 ezer látogatója volt a várnak, ami évi 70 ezer fizető vendéget jelent.

Hirdetés