Átjárások

Megvalósult gyerekkori álmok egy prágai művészlakásban

Tereza Porybná lakása nem csak a koncepciót megálmodó tulajdonos otthona, hanem művészeti tér is egyben. A privát és közös tereket szellemes téri megoldások különítik el, a közreműködő művészeknek köszönhetően a minimalista hangvétel ellenére minden szöglet egyedi. A műemléki térben kialakított lakás építészeti tervezésében az Objektor Architekti építészstúdió működött közre.
 


A szokatlan koncepció a műemléki épületben található, 200 négyzetméteres, eredetileg lecsupaszított tér tulajdonosának fejében született meg, akit saját bevallása szerint mindig is a határok átjárhatósága foglalkoztatta, legyen szó fizikai terekről vagy emberi kapcsolatokról. A kulturális, műfaji vagy személyes határok elmosása révén létrejövő termékeny kapcsolatok eredménye mindig új, magasabb rendű minőség – így történt ennek a lakásnak az esetében is. Lakása privát zug és egyben kiállításoknak, művészeti eseményeknek helyet adó közösségi tér is.
 


A tágas, csak a beton tartószerkezettel tagolt térben Tereza Porybná egy olyan lakást álmodott meg, amely folytonos változásban van, egy-egy szöglete művészi igényességgel megalkotott installáció, mindig más arcát mutatja, és a használó igényei és pillanatnyi hangulata szerint válogathat a rendelkezésére álló lehetőségek között. Elképzeléséhez kiváló partnerre talált az Objektor Architekti tervezőiben, akik formába öntötték a folyton változó környezetről szőtt vízióját. 

 

 

A lakás terei három zónára tagolódnak, ezt az eltérő, de összefüggő anyaghasználat is erősíti: a közösségi terek, stúdiólakás és privát hálótér fér meg a 200 négyzetméteren. Az intimitást mozgatható, függőleges térelemek biztosítják. A részletek kidolgozása során a tulajdonos számos iparművésszel működött együtt. A végeredmény a szokásos minimált meghaladó, kortárs formanyelven megfogalmazott eklektikus enteriőr, amely nem nélkülözi a gyerekkori álmokat idéző bizarr elemeket sem: ilyen a bejárati tér textil trónusa, vagy a titkos átjáró a gardróbon át a privát hálóból az előtérbe. Az alkalmazott nagy múltú technikák, a terazzo, stukkó, szövés mind egyedi ízekkel gazdagítják a kortárs enteriőrt.

 

ÉpítészetObjektor ArchitektiWeb | Facebook | Instagram
Tervezők: Jakub Červenka, Václav Šuba, Vojtěch Šaroun]
Kreatív koncepció: Tereza Porybná
Megbízó: Tereza Porybná
Projekt helyszíne: Ovenecká 33, 170 00 Prága 7
A projekt országa: Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2023
Bruttó alapterület: 209 m²
Hasznos alapterület: 191 m²
Fotók: BoysPlayNice

Társtervezőkㅤ
Terrazzo: Aleksandra Vajd
Trón: Daniela Danielis
Függöny: Evy Jokhova
Világítótestek: Dechem
Étkezőasztal: Jiří Krejčiřík
Üveg: Michal Ullrich

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ahol az álmok születnek

Ahol az álmok születnek

Óvoda egy cseh kisvárosban. 

Huszadik századi műemlék

Huszadik századi műemlék

Példamutató felújítás Csehországból.

Üvegmozaik és fazsindely

Üvegmozaik és fazsindely

Tradíció és modernitás a cseh hegyek között.

Hirdetés