Hirdetés

A Nyitva! Fesztiválon Budapest-szerte tíz értékteremtő, induló vállalkozás tesztelheti ötletét üres üzlethelyiségekben egy hónapig (2016. április 1. ‒ május 1.).

A Nyitva! Fesztiválon Budapest-szerte tíz értékteremtő, induló vállalkozás tesztelheti ötletét üres üzlethelyiségekben egy hónapig (2016. április 1. ‒ május 1.). Az üzletek nemcsak popup boltként, de közösségi programok helyszíneként és műhelyként is működnek, így a közönség találkozhat a vállalkozókkal és betekinthet a színfalak mögé is. A Fesztivált másodszor megrendező KÉK ‒ Kortárs Építészeti Központ célja, hogy innovatív, együttműködésen alapuló módon segítsen a régóta üres üzleteknek új funkciót találni.

Fotó (c) Schöff Gergely (KÉK)

A Nyitva! Fesztivál keretében a beköltözők 2016. áprilisában bérletidíj-mentesen használják az üzleteket, így kezdőlökést kaphatnak indulásukhoz. A fesztivál a magántulajdonosoknak is hasznot hoz: a felajánlott üzleteket a beköltözők kreatívan berendezik, így azok vonzóbbak lesznek a lehetséges jövőbeli bérlők számára és nagyobb eséllyel találnak gazdára. Az egy hónap elköteleződés mentes tesztidőszakot jelent mindkét félnek: a beköltöző kipróbálhatja ötletét, egy saját hely működtetésének előnyeit és kihívásait, egy adott budapesti környéket. A tulajdonos megismerheti a beköltöző vállalkozást, az egy hónap elteltével pedig közösen megalapozott döntést hozhatnak a folytatásról, így a beköltöző akár hosszú távú bérlővé is válhat.

Fotó (c) Schöff Gergely (KÉK)
 
“Az első fesztivál sikertörténete a Naspolya Nassolda volt: a fiatal vállalkozók a Nyitva! Fesztivál keretében találkoztak a Káldy Gyula utcai helyiség tulajdonosával, aki beleszeretett elképzelésükbe és kitartásukba. Közös munkájuk megtérült: a Naspolya Nassoldában ma is Budapest legfinomabb és legegészségesebb sütijeit ehetjük.” ‒ mondta Oravecz Júlia, a fesztivál ötletgazdája.

Fotó (c) Schöff Gergely (KÉK)
 
Idén hetven projekt jelentkezett a KÉK ‒ Kortárs Építészeti Központ felhívására, melyből a szakmai zsűri huszonnyolc projektet jutatott tovább. Szempont volt, hogy a vállalkozás egyedi társadalmi, kulturális értékteremtő erővel bírjon és középtávú tervei közt szerepeljen egy saját hely nyitása. A szervezők az ezt követő hónapokban ingyenes kommunikációs tréninggel segítették a vállalkozókat, és összeismertették őket olyan kiadó üzletek tulajdonosaival, akik szerettek volna részt venni a Fesztiválon. A folyamatban a tulajdonosok több projekttel is személyesen megismerkedhettek, és a végső döntést is ők hozták meg: hogy kinek az indulását támogatják az ingyenes egy hónappal.

Fotó (c) Schöff Gergely (KÉK)
 
2016. április 1. és május 1. között két budai és négy pesti üzlet talált gazdára és várja egy hónapig számtalan programmal a közönséget. A Fesztiválon megtudhatjuk többek között, hogy mi születik a varrógép és a virágföld, a régi és az új, az ipar- és képzőművészet, vagy épp a különböző kultúrák találkozásából. Praktikákat tanulhatunk, melyekkel élhetőbbé tehetjük közvetlen és tágabb, városi környezetünket, kicsik és nagyok alkotó technikákat sajátíthatnak el, a Kazinczy utca pedig kiállító térré alakul át.
 
Kik nyitnak meg idén?
 
A Paulay Ede utca 19. szám alatti gyönyörű, XIX. századi műemléképület rejtett hátsó helyiségében kortárs alkotók műhelye és bemutatótere nyílik, ahol a Verkstaden, a Heinrich Studios, a Hurrikan Press és a pakk_art ‒ azaz a Paulay19 alkalmi társulásának ‒ alkotóival mi is kipróbálhatunk számos kézműves technikát. A Cimbi és Mandula Műhely összefogásában nyílik a fesztivál legzöldebb boltja: a Tompa utcában újrahasznosított design termékeket készíthetünk és megtanulhatjuk a kertészkedés, növénygondozás alapjait.
 
A Villányi úton, a Móricz Zsigmond körtérnél két üzlet is megnyílik. A Nano a legkisebbeket várja apró boltjában: a kisgyerekek saját rajzaikból készíthetnek lemosható tetoválást, összefirkálhatják a falakat, és nekik szóló városi séták keretében fedezhetik fel Budapest kincseit. A Szurikáta Alapítvány ugyanitt tart foglalkozásokat cukorbeteg gyermekeknek, szüleiknek, tanáraiknak. A szomszédos üzletben a Hungary to Go jóvoltából kortárs grafikusok értelmezik újra a szuvenír fogalmát, a RePityke alkotói pedig megtanítanak minket, hogyan lehet régi, kidobásra ítélt anyagokból divatos ruhákat és kiegészítőket varázsolni.
 
Az V. kerületi Vitkovics Mihály utcában is két bolt nyílik meg: a Gondnok projekt keretében 30 nap alatt 30 elfelejtett, fiókban hagyott műalkotást ismerhetünk meg Kádár László nyugdíjas, vagyis a teremőr közreműködésével. A szomszédban a Door ‒ az Open Doors Hungary és az Útilapu Hálózat ‒ önkéntesei nyitnak ajtót különböző kultúrák közt: foglalkozásaikon a papírsárkány készítéstől, a közösségi tértervezésen át a könyvkötésig tanulhatunk technikákat multikulturális közegben.
 
A Nyitva! Fesztivál idei extra helyszíne a Kazinczy utca, Budapest egyik legvibrálóbb köztere, ami helyi vállalkozók összefogásával és az AZÉRT Egyesület támogatásával egy hónapra kiállítótérré válik. A Magyar Plakát Társaság fiatal művészeinek rendhagyó kiállításával a művészi plakát visszanyeri eredeti funkcióját és újra megszólítja az utca emberét.
 
A Fesztivál hivatalos megnyitójára és sajtóeseményére 2016. április 1-én pénteken 17.00-kor kerül sor a KÉK galériájában (XII. kerület, Bartók Béla út 10-12.), ahonnan közös séta indul a Nyitva! keretében megnyitott üzletek megnyitóit járva végig. Részletek a fesztivál honlapján ‒ nyitvafesztival.hu ‒ és facebook oldalán találhatók.

forrás: sajtóközlemény

 
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kiadó üzletek fesztiválja ősszel Erzsébetvárosban

Kiadó üzletek fesztiválja ősszel Erzsébetvárosban

Jelentkezőket vár a Nyitva! x Erzsébetváros - Kiadó üzletek fesztiválja!

Nyitva! - kooperatív ingatlanközvetítés az Erzsébetvárosban

Nyitva! - kooperatív ingatlanközvetítés az Erzsébetvárosban

Az üres üzlethelyiségek hasznosítását célzó program korábban már ért el sikereket.

Kiállítással és fesztivállal nyit újra a KÉK

Kiállítással és fesztivállal nyit újra a KÉK

Június 1-én újra nyit a Kortárs Építészeti Központ

Hirdetés