A környezetformálás globális cselekvés: ACT GLOBAL! – 14. Budapesti Építészeti Filmnapok március 3-6. között a Toldi moziban.

A Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló 14. Budapesti Építészeti Filmnapokra idén március 3-6. között kerül sor a Toldi moziban. A fesztivál hívószava ezúttal az ACT GLOBAL, melyre ebben az évben egy tucat, díjakkal már elismert és újonnan debütáló film reflektál a program keretében.


„Think global, act local” – évtizedekig ez volt a szlogenje a környezetvédelmi mozgalmaknak. Az eredetileg Patrick Geddes várostervezőtől származó koncepció elterjedése nyomán egyre világosabbá váltak az egész bolygót és lakóit szorosan összekötő komplex rendszerek, illetve a helyi cselekvések és a globális átalakulás közötti közvetlen kapcsolat. 

Egyre szembetűnőbb a szolidaritás hiánya az egy házban, városban, országban, kontinensen vagy akár bolygón lakók között. Ha kizsákmányoljuk az erőforrásokat és magánérdekeknek rendeljük alá a közjavakat, akkor romokat és sivatagokat hagyunk magunk mögött. Ebben a kontextusban különösen fontos a mérnökök, építészek, urbanisták és designerek szerepe. Ahogy ezen a fesztiválon másfél évtizede hirdetjük, a környezetformálás globális cselekvés: ACT GLOBAL!

Ha esélyt adunk, találkozásokat hozunk létre, inspirálunk és értékeket őrzünk meg, egy jobb társadalom lehetőségét teremtjük meg. 


A Budapesti Építészeti Filmnapok idei filmjei ezzel a környezetformálói felelősséggel néznek szembe: az elemekkel küzdő nagyvárosok, a kiürülő falvak és erdők, a fenyegetett közterek, építészeti emlékek és kulturális szcénák mind globális hatásúvá váló, helyi cselekvések eredményei, mint ahogy a kísérletező tervezői és társadalmi megoldások nyomán létrejövő, új együttélési formák is. Csak rajtunk áll, melyiket válasszuk.

A Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló fesztivál küldetése, hogy évről évre körképet adjon a világot, a régiót és Magyarországot aktuálisan foglalkoztató építészeti kérdésekről, valamint találkozási pontként szolgáljon építészek, filmkedvelők és érdeklődők számára egyaránt. Az építészetet és városfejlesztést közös ügynek tekinti, ezért célkitűzése, hogy párbeszédet kezdeményezzen az épített és nem épített környezetről, továbbá gondosan válogatott programjával gondolkodásra és cselekvésre ösztönözze közönségét.

Házban laksz? Szereted a filmeket? Lépj át a határokon, nézz körül a világban, inspirálódj és cselekedj! 

14. Budapesti Építészeti Filmnapok
Időpont: 2022. március 3-6
Helyszín: Toldi mozi
Cím: 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

 

További információk a Budapesti Építészeti Filmnapok honlapján és Facebook-oldalán.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Anglia Sanghajban? Szent Péter Bazilika Elefántcsontparton? Eredeti és másolat az építészetben

Anglia Sanghajban? Szent Péter Bazilika Elefántcsontparton? Eredeti és másolat az építészetben

Az Építészeti Filmnapok egyik különlegességét ajánljuk.

Tájépítészet öt évszakon át

Tájépítészet öt évszakon át

 Az Öt évszak című film fókusza a gyönyörűen elvont vázlatoktól és szépségről szóló elméletektől egészen Oudolf ötleteinek ökológiai vonatkozásáig terjed.

Az építész, aki egy hegyet húzott az erőműre - filmajánló

Az építész, aki egy hegyet húzott az erőműre - filmajánló

Bjarke Ingels víziójáról, pszichogeográfiáról és Koppenhága látképéről is mesél a Hegy a városban című filmben, ami a 13. Budapesti Építészeti Filmnapok keretében nézhető meg március 4-én.

Hirdetés