Az egész várost megmozgató, rendhagyó kulturális-építészeti fesztivál 10. alkalommal kerül megrendezésre.

A Budapest100 építészeti-kulturális fesztivál, a közösségek és a város ünnepe, egy hétvége, ami közelebb hozza egymáshoz a szomszédokat és a városlakókat és felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő építészeti értékekre. A város szellemét a házak őrzik – a történeteket a lakók tudják továbbadni, és erre mindig jó alkalom a Budapest100 hétvégéje. A holnap 10. alkalommal útjára induló rendezvény részletes programját itt éred el

A Budapest100 az OSA Archívum és a KÉK kezdeményezésére 2011-ben indult azzal a céllal, hogy évente egy hétvégén keresztül ünnepeljük együtt az adott évben 100 éves házakat. 2016-tól új irányba indultak, és városrészeket választottak, mert az I. világháború alatt kevés új ház épülhetett. Emiatt először az akkor 120 éves Nagykörút vonalán nyitották meg az épületeket, majd Rakpartok hosszában ünnepeltek. 2018-ban nyitottak a Térre, 2019-ben pedig a Bauhaus centenárium apropóján a budapesti koramodern építészet nyomába eredtek. 

De az eredeti cél megmaradt: bemutatni pincétől a padlásig a házakat, megismerkedni a lakókkal és hozzájárulni új közösségek kialakulásához.

Tavaly, a Bauhaus centenárium keretében bejárt Lejtő u. 22. számú ház - Fotó: Kovács Dániel

A Budapest100 sokéves webes jelenlét utáni újításként az idei rendezvényre hiánypótló mobilapplikációval készült. A több, mint egy évig tartó fejlesztési folyamat első lépéseként szervezőkkel, résztvevőkkel készült interjúkkal került feltérképezésre a Budapest100 látogatók részvételi attitűdje, egy mobilapplikációhoz fűzött elvárásai, igényei. A legfontosabb konklúzió az volt, hogy az igen széles spektrumú programkínálatban nehéz navigálni, kihívást jelent ütközések nélkül, térben és időben jól összeállítani az igényeknek megfelelő programsort.

Így elsődleges lett a megfelelően kialakított keresőrendszer létrehozása, amely a sokféle program között típus, helyszín és dátum szerinti szűrést is lehetővé tesz. A kiválasztott épületeket vagy rendezvényeket csillagozással saját térképünkre, illetve naptárunkba is menthetjük, így elkerülhetjük a programütközéseket.

Forrás: Budapest100
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Tíz emelet boldogság

Tíz emelet boldogság

A Fortepan új albuma a lakótelepek világát tárja fel

Közös forrás

Közös forrás

Építészet és nemzet szezonzáró kiállítás a KÉK-ben

A balatoni nyáron túl

A balatoni nyáron túl

Júliusi témánk a magyar tenger épített és kulturális vonzáskörzete

Hirdetés